Ksenoestrogeni u proizvodima za osobnu njegu i higijenu

Ksenoestrogeni se povezuju s preuranjenim pubertetom kod djevojčica, rakom dojke i maternice te endometriozom

U kozmetičkoj industriji do sada nije provedeno dovoljno istraživanja o dugoročnoj upotrebi i djelovanju kozmetičkih sastojaka na ljudski organizam. Mnogi od njih, koje svakodnevno koristimo zapravo su štetni, a neki su i kancerogeni. Ksenoestrogeni, koji se najčešće spominju kao štetni, zapravo su kemijske tvari koje oponašaju estrogene u našem tijelu, interferiraju s normalnim funkcioniranjem naših hormona te ometaju rad endokrinih žlijezda. Na tržištu se mogu pronaći u jako velikom broju proizvoda za osobnu njegu, uključujući šampone, regeneratore, dezodoranse, losione, proizvode za njegu lica, sredstva za sunčanje te proizvode za njegu beba i male djece.

Ksenoestrogeni se povezuju s preuranjenim pubertetom kod djevojčica, rakom dojke i maternice te endometriozom. Kod muške populacije spominje se njihov utjecaj na reproduktivne poremećaje, uključujući smanjenje broja spermija, rak testisa, nedostatak jednog ili oba testisa te možda utječu i na nastanak raka prostate. Žena izložena njihovom djelovanju tijekom trudnoće može roditi djecu s reproduktivnim poremećajima koji ponekad nisu jasno vidljivi do puberteta, a zabilježen je i nepovoljan utjecaj na dječju inteligenciju i ponašanje te imunološki sustav.

Često prisutni ksenoestrogeni koji se nalaze u proizvodima za osobnu njegu su parabeni (butylparaben, ethylparaben, methylparaben i propylparaben). Mnoge tvrtke koje ih upotrebljavaju tvrde da su netoksični i sigurni. No, novija istraživanja pokazuju da uzrokuju mnoge ženske probleme poput endometrioze, ciste na jajnicima, fibrocistične promjene u grudima, PMS i vrlo često menstrualne grčeve.

Sredstva za sunčanje, kozmetika za njegu lica te ruževi u sebi sadrže prilične količine ksenoestrogena, a na deklaracijama ćete ih primijetiti kao: octyl-methoxycinnamate, octyl-dimethyl-PABA , benzophenone-3, homosalate, 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC). Skrećemo pažnju da se ksenoestrogeni nakupljaju u tijelu u masnom tkivu i tu se mogu zadržavati i više desetljeća.

Švicarski znanstvenici su utvrdili da navedene kemijske tvari nemaju samo jako estrogeno djelovanje, već potiču i rast tumorskih stanica. Stoga vam savjetujemo izbjegavanje kozmetičkih ali i prehrambenih proizvoda koji sadrže navedene sastojke te pažljivo čitanje deklaracija kako biste sačuvali vlastito, no i zdravlje svojih obitelji.

Dragana Klarić