Proljeće nam je stiglo

Proljetne je dane, za vrijeme kojih se i priroda naglo probudila te procvjetale biljke i voćke, uljepšalo i sunce koje nam je jučer a tako i danas donijelo prekrasno toplo vrijeme

Danas, 20. ožujka, prvi je dan proljeća. Prvi dan proljeća datum je kada nam dan i noć traju jednako dugo.

Iako smo godinama učili da proljeće počinje 21. ožujka, stručnjaci otkrivaju kako već dvadeset godina proljeće stiže jedan dan ranije. Postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba – meteorološka i astronomska. Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji promatraju godišnja opadanja i rast temperature te stanje u atmosferi. Prema ovoj metodi, meteorološka sezona koordinira se prema kalendaru te svako godišnje doba traje tri mjeseca. Ovom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Prema Zvjezdarnici Zagreb, proljeće je ove godine stiglo 20. ožujka u 4.50 sati.

Proljetne je dane, za vrijeme kojih se i priroda naglo probudila te procvjetale biljke i voćke, uljepšalo i sunce koje nam je jučer a tako i danas donijelo prekrasno toplo vrijeme.