Salzburg – neotkriveni dragulj Europe

Jedinstvena kombinacija alpskih vizura i bogate arhitekture, stvorila je reputaciju Salzburga, kao jednog od najljepših gradova svijeta.

Sjajan grad bogate povijesti i prekrasne arhitekture, Salzburg je za mnoge još neotkriven dragulj Europe! Jedinstvena kombinacija alpskih vizura i bogate arhitekture, stvorila je reputaciju Salzburga, kao jednog od najljepših gradova svijeta.

Zovu ga i “najljepši grad Austrije”, grad koji je okružen mnogim prekrasnim planinama (14 planina), jezerima (6 jezera) i fantastičnim zelenim okolišem. Oko 1100 hektara u Salzburgu je pošumljeno, od čega čak 165 hektara u samom gradu! Prepun znamenitosti i kulturnih atrakcija te činjenica da se od 1996. godine na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine se nalazi stari barokni dio grada, a također i Wolfgang Amadeus Mozart te više od 4.000 kulturnih događanja godišnje, osiguravaju stalnu privlačnost ovom bajkovitom gradu. Današnji Salzburg je najveća turistička meka Austrije, grad brojnih kongresa i festivalskih događanja, a njegova okolica puna dobrih skijališta.

Salzburg znači “slani dvorac”, a odnosi se na njegovu masivnu tvrđavu i bijelo “zlato” s planina na jugu. Glavni je grad istoimene savezne pokrajine Austrije. U gradu živi gotovo 150.000 stanovnika i to je četvrti najveći austrijski grad. Pored toga, to je najljepše mjesto u Austriji – kako tvrde građani Salzburga.

Zanimljivo je da je Salzburg anektiran Austriji tek 1805 godine, a sve do tada bio je potpuno samostalna prijestolnica, biskupija kojem su upravljali prinčevi biskupi.

Šetnjom ovim baroknim gradom koji leži na rijeci Salzach i čini dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a upit ćete povijest ovog grada. Dvorac Mirabell i vrt koji ga okružuje nude pogled kao s razglednice na simbol Salzburga – moćnu utvrdu Hohensalzburg koji će Vam oduzeti dah. Srce starog grada čini srednjovjekovna ulica Getreidegasse gdje je rođen najpoznatiji sin Salzburga, W. A. Mozart, a danas se ubraja u najljepše i najposjećenije ulice za kupovinu na svijetu.

U trenucima nakon jutarnjih izlazaka sigurni smo poželjet ćete popiti finu kavu na jodnoj od prekrasnih terasa Salzburga, recimo dođete li u kavanu “Tomaselli” konobar će vas i prije no što sjednete pitati “Good morning, Madam, ein Häferl mit Schlag?” što je osim ponude kave s mlijekom zapravo i vrsta dobrodošlice u ovoj popularnoj Salzburškoj kavani.

Salzburg – stari grad
Na obalama rijeke Salvach, nalazi se očaravajuće povijesno središte Salzburga. Priuštite si obilazak njegovih vijugavih ulica i bakrenih katedrala.

Salzburg

Dvorac Hellbrunn
U tom dvorcu užitaka obitavali su i uživali austrijski nadbiskupi u ljetnim mjesecima. Dvorac Hellbrunn najpoznatiji je po svojim fontanama i zanimljivom vodenim igrama. Fontane koje je nekoć koristio Markus Sittikus, princ-nadbiskup Salzburga kako bi zabavio svoje goste. Naime u cijeloj šetnici oko dvorca i parkovima mogu se i danas doživjeti prekrasne igre vode a sve pogonjeno isključivo… vodom. Vrijedi pogledati.

Salzburg

Palača Mirabell
Palaču Mirabell sagradio je 1606. godine princ-nadbiskup Wolf Dietrich za svoju voljenu Salome Alt. Danas služi kao pozadina za najromantičnija vjenčanja koja ste ikada mogli zamisliti.

Vrtovi Mirabell – Barokni vrtovi za razonodu u srcu grada
Vrtovi Mirabell potpuno su redizajnirani pod nadbiskupom Johannom Ernstom von Thunom 1690. godine. Osnovni geometrijski oblik, koji je tipičan za barok, još uvijek je jasno prepoznatljiv. Vizualna orijentacija katedrale i tvrđave dodaje veličinu vrtova – istodobno ih uključuje u cjelokupni povijesni ansambl grada. Mirabell Gardens, zajedno s Felsenreitschule i samostanom Nonnberg, jedno je od najvažnijih mjesta za snimanje iz čuvenog holivudskog mjuzikla “Zvuk glazbe”. U filmu, Maria i djeca plešu oko Pegasusove fontane ispred palače, pjevajući pjesmu “Do Re Mi”.

Salzburg

Katedrala Salzburg
Kao sjedište Salzburške povijesno moćne rimokatoličke nadbiskupije, očekivana je veličanstvenost ove zapanjujuće znamenitosti. Zabavna činjenica: Mozart je ovdje kršten! Svakako posjetite katedralu Salzburg kada ste u ovom gradu, bit ćete oduševljeni.

Salzburg

Tvrđava Hohensalzburg
Vidljiva miljama daleko, Salzburška ikonska tvrđava na vrhu planine jedan je od najvećih srednjovjekovnih dvoraca u Europi. U tvrđavu možete uspinjačom iz grada, a kada ste na vrhu, panoramski pogled preko cijelog grada je nešto što ne smijete propustiti. Preporučujemo svakako i ručak uz ogradu u “Festungsrestaurant”. 😉

Salzburg

Za one željne istraživanja i aktivnog odmora svakako su nezaobilazna dva brda uz Salzburg Gaisberg i Untersberg.

Gaisberg je popularna lokalna planina, samo nekoliko kilometara od samog centra grada Salzburga. S nadmorskom visinom od 1287 m, apsolutni je Eldorado za rekreativne sportove, planinarenje i prirodu. Lako dostupan tijekom cijele godine, većim dijelom prikladan je i za djecu, sa svim vrstama mogućnosti za vježbanje na otvorenom, igre i zalogaj za jelo. Ljeti je Gaisberg atraktivno odredište za cestovni biciklizam, brdski biciklizam i planinarenje. Paraglajderi vole s vrha Gaisberga kretati na let s fantastičnim pogledom na cijeli grad i planine oko Salzburga. Zimi, program na otvorenom uključuje skijanje i skijaško trčanje: planinarske staze i rute se kvalitetno održavaju.

Salzburg

Untersberg – ljetno osvježenje na 1320 metara
Modernom žičarom s udobnim kabinama do vrha i 1320 metara visinske razlike naj legendarnije lokalne planine grada Salzburga doći ćete za 10 minuta. Kad izađete iz kabine, dočekat će vas pogledi koji zaustavljaju dah a koji se pružaju daleko horizontom pred vašim očima se otkriva nevjerojatan pogled na grad Salzburg, Berchtesgadener Land (u Njemačkoj) i Rosittental. U danima dobre vidljivosti možete vidjeti čak i sve do jezera Salzkammergut, kao i do jezera Chiemsee u Bavarskoj. Sam Untersberg jedno je od najpopularnijih rekreacijskih područja na periferiji Salzburga kako za mještane, tako i za posjetitelje. Zaista je zanimljivo iskustvo za toplog ljetnog dana kada ste u kratkim majicama doći na vrh planine na grudanje 🙂

Salzburg

Advent u Salzburgu
Skladna mješavina adventskih tržnica, voljene tradicije i vrhunskih događanja u gradu u kojem se rodila božićna pjesma “Tiha noć”. Istaknuti sadržaji uključuju Christkindlmarkt kod Katedrale i na Trgu Residenzplatz, Adventsko pjevanje u Grosses Festspielhausu i niz narodnih običaja koji uključuju Krampusove parade i glazbu izvedenu s kula visoko iznad grada.

Poznato kao Salzburger Christkindlmarkt, ovaj božićni sajam koji se održava na trgovima pokraj Katedrale i Residenza (od 21. studenog do 26. prosinca 2019.) poznat je izvan austrijskih granica po božićnoj romantici i savršenom adventskom ozračju. S povijesti koja se proteže više godina, kao i fokusom na regionalne tradicije i zanatstvo. Christkindlmarkt postoji u svom sadašnjem obliku od 1974., Iako korijeni sežu sve do kraja 15. stoljeća. Oko 100 štandova na sajmu nudi prekrasne ručno rađene proizvode za božićni ugođaj, ideje za poklone i niz austrijskih delicija. www.christkindlmarkt.co.at

Salzburg

Salzburg Card
Svakako vam preporučujemo da kupite Salzburg Card (Salzburg kartica) jer je idealna kartica za boravak u Salzburgu. Ona naime nudi po jedan besplatan ulaz u sve gradske atrakcije, besplatno korištenje gradskog prijevoza, uključujući uspinjaču do tvrđave, prijevoz brodom i Untersberg žičarom, atraktivne popuste za razna kulturna događanja te popust u mnogim izletištima.

Ovisno o tome koliko boravite u Salzburgu postoji mogućnost kupnje Salzburg Carda u vremenskom trajanju od 24, 48 ili 72 sata, a dostupna je već od 22,00 € (što je puno povoljnije nego da karte i ulaznice kupujete pojedinačno) u svim Salzburškim informativnim uredima, hotelskim recepcijama, u prodavaonicama karata te na kiosku u salzburškoj zračnoj luci, a možete je kupiti i online.

Informacije i rezervacije
Tourismus Salzburg GmbH, Auerspergstrasse 6, 5020 Salzburg
Tel: 0043 / 662 / 88 9 87-0,
E-mail: cards@salzburg.info
www.salzburg.info