Izrada namještaja od paleta

Namještaj od transportnih drvenih paleta u posljednje je vrijeme postao tema mnogobrojnih razgovora kada je u pitanju jeftino, a atraktivno namještanje i opremanje nekog prostora. Kako bi vam koliko toliko olakšali put od ideje do same realizacije, odlučili smo napraviti nekoliko komada namještaja od drvenih paleta, a koje smo vidjeli na različitim internet stranicama. Za početak kao uvod u temu objasnit ćemo vam što vam je potrebno od materijala, a što od alata bez kojeg se nemojte ni upuštati u izradu.

Drvene palete
Najbolje i najkvalitetnije su tzv. Euro palete standardnih dimenzija 80×120 cm. Sastoje se od 6 drvenih blokova na svakom uglu i na sredini, a preko kojih dalje idu čvrste daske koje se spajaju čavlima.

Cijena novih Euro paleta je oko 370 kn, a možete kupiti i rabljene od 70 – 250 kn.

Postoji još cijeli niz drugih tipova paleta različitih dimenzija, ponešto drugačijih od Euro paleta, ali više manje vam je to sve isto. Ove palete su i jeftinije od Euro paleta, a neke komade možda čak možete dobiti i besplatno.

ALAT
Kaže se da bez alata nema zanata pa to vrijedi i za ovaj posao. Alat smo rasporedili u dvije kategorije, električni i ručni (mehanički).

Električni alat
Obzirom da ima dosta rezanja, neophodne su vam pile i to kružna i ubodna ili pila lisičji rep. Za sve dugačke ravne rezove koristite kružnu pilu, a za kratke i eventuano krivudave rezove poslužite se ubodnom pilom.

Mi smo koristili BOSCH električni alat koji je u startu možda nešto skuplji od konkurencije, ali vjerujte, isplati se svaka uložena lipa. Rezovi su oštri, bez trganja i kako se kaže “ko’ kroz putar”. Osim toga, Bosch električni alati će vam služiti dugi, dugi nizi godina…

Za montažu su vam potrebne bušilica i električni izvijač. Naravno, i tu smo koristili Bosch uređaje jer su stvarno fenomenalni. Boschov mali izvijač, unatoč minijaturnim dimenzijama uvrnuo je na stotine vijaka u poprilično tvrdo drvo i olakšao nam posao maksimalno.

Na kraju, prije lakiranja sve treba obraditi, pobrusiti, a tu se pokazao genijalan najnoviji BOSCH valjak za brušenje kojim smo odradili većinu posla. Bez obzira na veličinu površine ili na zakrivljenost, ovim valjkom možete doprijeti u bilo koji kutak.

Mehanički alat
Jedan od najvažnijih alata kad krećete u rad s paletama je željezni pajser koji ima dvojaku ulogu. Njime podupirete daske i izdižete ih od palete, a s drugim krajem čupate čavle. Probali smo mi to odraditi klasičnim čekićem i kliještima, ali smo brzo odustali jer se pokazalo da je to nemoguće…

Od ostalog alata tu je pribor za mjerenje i označavanje, dakle metar, olovka, a dobro dođe i kutnik kojeg posudite sa kružne pile… Možete još koristiti i ručne izvijače, kliješta, čekić, bat… I to je uglavnom to.

U određenim situacijama vam može zatrebati i ljepilo za spajanje nekih manjih komada ili kao dodatni spoj. Mi smo koristili dobri stari Drvofix.

Postupak izrade
Ima jedna zanimljivost kod izrade namještaja od paleta. Ne morate paziti na pretjeranu preciznost. Šlampavost u određenim situacijama je čak i poželjna. Naravno, nemojte ovo doslovno shvatiti jer će u konačnici taj namještaj ipak biti izložen očima ukućana i gostiju pa da vas ne iskritiziraju bez razloga…

Bitno je da na kraju dobro obradite daske kako ne bi ostalo kakvih oštrih dijelova. Kad na kraju to sve još i polakirate, to bi trebalo biti dobro i lijepo.

Završna obrada
Namještaj od drvenih paleta možete ostaviti “natur” dakle u boji drva što je naročito lijepo kad koristite rabljene palete, ili ih možete polakirati u bilo koju boju.

Mi smo koristili JUB boje za drvo JUBIN Decor koje su se pokazale jako dobre, a ne preskupe. Rađene su na bazi vode tako da kistove i ruke možete oprati sapunom u običnoj vodi i ne morate se zafrkavati sa razrjeđivačima i sličnim kemikalijama. Osim toga, ove boje su ekološki potpuno prihvatljive, a s njima slobodno možete bojati i namještaj namijenjen djeci.