Stres i odnos s djetetom

Ne zaboravite na sebe! U vremenima velikog stresa osim pijenja vode i bavljenja nekom fizičkom aktivnošću potrebno je i što češće razgovarati o svojim problemima i sa djecom

Često nam se plasira kako moramo biti veseli i pozitivni, radosni jer smo živi, zahvalni i tome slično. Neka po meni lošija literatura savjetuje kako duhovno ozdraviti u tri ili pet koraka/dana i sl. No, kako ostati pozitivan ako vas pritišću rokovi, obiteljske obveze i teški poslovi a već ste na totalnom izmaku snaga? Imam jedan savjet koji vas neće duhovno iscijeliti ali će vam pomoći da opstanete. Obvezno pola sata posvetite samo sebi makar gledali u jednu točku na zidu, čitali novine ili popili kavicu s dragom osobom. Ne zaboravite na sebe! U vremenima velikog stresa osim pijenja vode i bavljenja nekom fizičkom aktivnošću potrebno je i što češće razgovarati o svojim problemima i sa djecom. Ona moraju vidjeti da mama i tata mogu izaći na kraj s problemima prema tome nemojte ih štedjeti istine. Razgovor je i prevencija ispoljavanja bijesa i zaustavljanje lošeg obrambenog mehanizma poput pomaknute agresije.

Može vam pomoći i zajedničko čitanje neke lagane literature pa i gledanje crtića i igranje s djetetom. Sve te aktivnosti potiču lučenje tzv. sretnih hormona dopamina i serotonina i tako pospješuje ravnotežu u mozgu. Organizam se nakon ovako provedenog vremena bolje nosi sa novim stresnim događanjima. U svakom slučaju ne možete mijenjati okolinu i stresnih događanja i okolnosti će uvijek biti, ali može mijenjati sebe te organizirati svoj dan tako da u svakom postoji vrijeme koje ćete provesti potpuno rasterećeno!Vi ste odgovorni za stvaranje tog vremena!

Znate li da je jedan od prvih teoretičara igre je austrijski filozof Ludwig Wittgenstein, koji je u svojim filozofskim istraživanjima zaključio da igru nije moguće definirati jednom sveobuhvatnom definicijom tog pojma, već da je za potpuno razumijevanje biti igre potrebno imati na umu cijeli niz definicija pojedinih segmenata tog pojma.

Prema tome nema definicije niti idealnih savjeta za nošenje sa stresom. Potreban je trud i istraživanje onoga što vama osobno odgovara. Ako u to uključite i svoju djecu radost će bit puno veća! I nošenje sa stresom kudikamo lakše. Sretno!