Recite “NE” djetetovoj manipulaciji

Bilo laskanjem bilo suprotnim ponašanjem, a osobito u adolescentnoj dobi mladi su skloni manipuliranju

Sigurno ste se u odgoju djeteta susreli s otprilike slijedećom pričom: „Mama, molim te kupi mi onaj mobitel pa neću ja biti najjadniji u školi“. Ili: „Kako ja tebe volim, ti si meni najdraža mama/tata“ (pa u slijedećem trenutku traži da mu kupite nešto u gradu). Bilo laskanjem bilo suprotnim ponašanjem, a osobito u adolescentnoj dobi mladi su skloni manipuliranju.

Zašto djeca to rade? Naime željna su ugode, vašeg dodira i podrške, pa ako ne mogu to izvući iz vas, ili ih je sram tražiti da ih podržite onda žele od vas makar negativnu reakciju na svoje ponašanje. Oni traže da se njima bavite! Pritom  imaju emotivni cilj-pridobiti vašu ljubav. Žele i vašu ljutnju i ograničavanje, traže raspravu i razgovor. Ukratko zahtijevaju stvaranje odnosa s vama. Stoga, neka vam takvo njihovo ponašanje bude upozorenje da morate nešto mijenjati u svom roditeljskom ponašanju.

Kako ih odgojiti da ne budu takvi?
Prvenstveno morate razgovarati s njima, iskreno i otvoreno, pritom imajući otvorena vrata za njihove prijedloge. Uvijek razgovarajte ali dajte i jasna pravila ponašanja i ograničenja. Budite strpljivi i samouvjereni.

O kojoj god temi pisala vraćam vas onom najvažnijem-budite ustrajni u radu na sebi. Tada će i vaša djeca biti zdrava i sretna. Ako ne želite da se manipulira vama ne smijete ni vi manipulirati drugima. Ako želite dobro dijete morate i vi biti dobri, ustrajni i radišni. To je jedina garancija za uspjeh u odgoju!