Samoodgoj je preduvjet odgoja

Obratimo pažnju na dobro i aktivno gradimo pozitivne strane u sebi. I naš će se svijet promijeniti

Razmišljajući što bih mogla napisati na pamet mi je prvo padala misao o nasilju, kao sve učestalijem ponašanju djece i mladih. Htjela sam navesti sve važne značajke te uzroke i posljedice takvog ponašanja. No, što sam dalje razrađivala tu temu, sve sam više uviđala da o tome govorimo i slušamo te tim učestalim obraćanjem pažnje činimo nasilje još prisutnijim u životu. I tako sam odlučila pisati o samoodgoju kao najboljoj prevenciji agresije i nasilja.

Smatram da svatko od nas mora najprije upoznati sebe, i postati svjestan svojih kvaliteta i mana. Mislim da se čovjek može izgraditi u najbolju verziju sebe i da može dati svijetu svoj najbolji dio. U samoodgoj bi spadale slijedeće kategorije:
– upoznavanje sebe,
– razvoj svojih dobrih strana,
– osvještavanje prioriteta,
– razvijanje i iskazivanje svoga stava bez povrede drugoga, što se naziva asertivnost,
– kao i osvještavanje svojih ograničenja.

Smisao odgoja je upravo to otkriti i u djetetu. Dati mu na važnosti, pohvaliti njegove vrline istaknuti i razviti dobre strane djeteta koje će mu pomoći da ide dalje kroz život kao izgrađena osobnost. Uloga škole i obitelji u odgoju djetetovih dobrih vrlina je ključna. Osobito je važno upoznati i djetetove mane i ograničenja i ne tražiti da bude ono što nije, treba ga pokušati ne uspoređivati sa braćom i sestrama (iako su možda u nekim stvarima uspješniji od njega). Dovoljno je samo da pomislimo kako se osjećamo mi kad nas netko uspoređuje s drugim na negativan način.

Potrudimo se stoga upoznati sebe i pokazati djeci da možemo živjeti sa svojim slabim stranama a da iste ne ugrožavaju druge, da možemo davati i ljubavlju oplemenjivati svijet, a da se zbog toga ne osjećamo oštećeno. Pokažimo im da odgoj nikada ne prestaje. Pokušajmo se ne osvrtati na recesiju, nasilje i konflikte, okrenimo se sebi, gradimo svoju osobnost, stvarajmo vlastitu sreću. Time će i naša djeca biti sretnija, a tako i naša okolina i svijet. Obratimo pažnju na dobro i aktivno gradimo pozitivne strane u sebi. I naš će se svijet promijeniti.

Ako čovjek ne nalazi mir u sebi, uzalud će ga tražiti drugdje.
D. Alighieri

Svijet oko nas

Odgoj je ljubav