Ovih osam problema može riješiti obični sapun!

Sapun je zapravo izuzetno multifunkcionalan i može vam biti od koristi u bezbroj situacija.

Ako ste mislili da je sapunu mjesto samo na lavabou ili u tušu, grdno ste se prevarili. Sapun je zapravo izuzetno multifunkcionalan i može vam biti od koristi u bezbroj situacija. Pogledajte na koje sve načine možete koristiti sapun, jer ćete tako uštedjeti energiju, novac i vrijeme.

1. PRIRODNO SREDSTVO PROTIV INSEKATA NA CVIJEĆU
Ako vas nerviraju bubice koje se nakupljaju na lišću i cvijeću, ili ako vam one prave štetu na biljkama, ovo može biti idealan način da ih se otarasite. Jednostavno izrendajte polovinu sapuna, pa to ubacite u flašu vode. Tu mješavinu stavite u posudu sa raspršivačem i isprskajte lišće vaših biljaka.

2. LIJEK PROTIV UBODA INSEKATA
Insekti baš ne vole sapun. Naime, ovaj preparat koji smo koristili samo za pranje, može biti jako efikasan lijek protiv uboda insekata. Ako vas je ubo komarac i to mjesto vas svrbi, samo protrljajte malo navlaženog sapuna preko uboda. Osjetiti ćete olakšanje istog trenutka.

3. OSVJEŽIVAČ LADICA
Odaberite omiljeni miris sapuna, pa ga ubacite u ladicu u kojoj držite donje rublje ili čarape. Ovako će rublje primiti lijep miris, a svaki put kada otvorite ladicu osjetiti ćete omiljenu aromu. Ovo je također sjajan način da se izbjegne onaj ustajali miris koji odjeća ponekad poprimi.

4. ODSTRANJIVAČ MRLJA
Imate upornu mrlju koja jednostavno neće da se skine? Probajte ovaj trik sa sapunom. Mrlju dobro istrljajte sapunom, pa ostavite da se sve osuši prije nego što ponovo operete.

5. OSVJEŽIVAČ OBUĆE
Ako imate problema sa neugodnim mirisima u obući, što se jako često javlja ljeti kada se noge više znoje, onda vjerovatno koristite one skupe sprejeve za osvježavanje obuće. Dobra vijest je da umjesto toga možete slobodno upotrijebiti najobičniji sapun. U svaku cipelu stavite po jedan sapun, pustite da odstoji preko noći i ujutro će mirisati kao nove.

6. JASTUČIĆ ZA IGLE
Ovo je posebno dobar trik za one žene koje vole šivanje, ali imaju naviku da gube igle. Naime, od običnog jeftinog sapuna možete napraviti jako lijep jastučić za igle. Suhi sapun umotajte u komad tkanine, vežite lijepom trakom i eto ga jastučić. Kada ih ne koristite, igle držite zabodene u sapun.

7. LUBRIKANT ZA RAJSFERŠLUS
Sljedeći put kada vam se rajsveršlus zaglavi, samo se sjetite da postoji jednostavno rješenje i ono se nalazi na vašem umivaoniku. Samo natrljajte malo sapuna sa zadnje strane zubaca i vidjećete da ćete zakopčati hlaće za tren oka.

8. ČISTAČ NOKTIJU
Prije nego što se uputite u kopanje po vrtu, prijeđite noktima preko suhog sapuna. Dozvolite mu da se nagomila ispod nokta, jer onda tu neće moći ući prljavština. A sapun se mnogo lakše pere od zemlje.