Koja hrana liječi hemoroide?

Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji. Unutarnji su praktički bezbolni i nastaju blizu početka analnog otvora, dok se vanjski pojavljuju na vanjskom dijelu otvora, a katkad mogu izbiti i van što je vrlo neugodna pojava.

Hemoroidi su jedna od najneugodnijih bolesti koje mogu zahvatiti čovjeka. Možda nisu toliko ni opasni, ali pošto se nalaze na ‘tom’ mjestu (anus), vrlo su neugodni. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod crijevne peristaltike (naprezanje crijeva). Osim toga, na nastanak utječe trudnoća, nasljedstvo, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje i analne infekcije. Hemoroidi najčešće pogađaju ljude starije od 45 godina i trudnice.

Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji. Unutarnji su praktički bezbolni i nastaju blizu početka analnog otvora, dok se vanjski pojavljuju na vanjskom dijelu otvora, a katkad mogu izbiti i van što je vrlo neugodna pojava.

Konzumiranje hrane bogate vlaknima sprječava razvoj hemoroida. Oni se razvijaju iz dva razloga. Prvi je zatvor koji pritišće rektalnu venu, dok je drugi razlog zagušena jetra. Faktori kao što su pretilost, alergije na hranu, manjak tjelovježbe i podizanje teških predmeta također može uzrokovati ovu neugodnu pojavu.

Da bi ih spriječili možemo se poslužiti nekim prirodnim metodama. Već smo naveli da hrana bogata vlaknima pozitivno utječe na našu probavu i crijeva, i sprječava nastanak hemoroida.
Bioflavonoidi koji se nalaze u limunu, naranči i sličnim citrusnim plodovima ojačavaju žile, pa tako i rektalne, koje su odgovorne za pojavu hemoroida.

Češnjak. Zbog svojih protuupalnih svojstava, češnjak se koristi za liječenje hemoroida jer potpuno uništava infekciju u venama i uklanja sve kasnije upale. Češnjak pomaže smanjiti hemoroide i ne uzrokuje nikakvu nelagodu.

Borac protiv hemoroida je i aloe vera. To je prirodni eliminator boli koji se može direktno nanositi na bolna područja. Osim aloe vere za takav način primjene (mazanje po anusu) može se koristi i maslinovo ili bademovo ulje.

Od velike koristi može biti tamno bobičasto voće poput borovnica, crnog ribiza, višanja i sokovi od ovog voća jer je ono bogato proantocijanidinima, biljnim kemikalijama koje jačaju kapilare i vene i tako štite od hemoroida. Potrudite se da svaki dan pojedete barem jedan kuhani obrok, tim bolje ako on sadrži i juhu. Osim svih ovih prirodnih lijekova, važna stavka u borbi protiv hemoroida je i voda. Obratite pažnju na unos tekućine jer ona prirodno „omekšava“ stolicu pa je i defekacija lakšea, a time i tegobe povezane s hemoroidima blaže. Osim vode, dobar odabir je i zeleni čaj jer obiluje antioksidansima te čaj od Kombuche jer ima antibakterijska svojstva i jača obrambene sposobnosti organizma.