Hrana za ubrzavanje metabolizma

Neke osobe zbog usporenog metabolizma nikako ne mogu smršaviti. No, postoje namirnice koje mogu pozitivno utjecati na metaboličke procese.

Određene namirnice poboljšavaju izgaranje masnih naslaga tako da doslovno možete topiti kalorije dok žvačete.Kod konzumiranja određenih namirnica tijelo troši više energije kako bi hranu probavilo, a time je i utrošak kalorija veći. Prilikom takvog procesa tijelo se rješava viška masti. Neke osobe zbog usporenog metabolizma nikako ne mogu smršaviti. No, postoje namirnice koje mogu pozitivno utjecati na metaboličke procese. Evo koje su namirnice odlične za vaš metabolizam:

Cjelovite žitarice
Vaše tijelo troši dvostruko više kalorija za razgradnju cjelovite hrane (posebno one bogate vlaknima kao što su zobene pahuljice i smeđa riža) u odnosu na prerađene namirnice.

Proteini
Ddokazano poboljšavaju sagorijevanje masnoća. Primjerice od 300 kcal sadržanih u pilećim prsima, oko 90 kcal troši se već za njihovu razgradnju.

Malomasni mliječni proizvodi
Bogati kalcijem i vitaminom D, pomažu u očuvanju i izgradnji mišićne mase koja je bitna za održavanje snažnog metabolizma. Tijelo brže sagorijeva masti ako dobiva dovoljnu količinu kalcija, stoga ne izbjegavajte sir, jogurt i ostale mliječne proizvode.

Senf estragon
Istraživanja su pokazala da senf može povećati brzinu kojom naše tijelo sagorijeva kalorije. Nedavna studija sveučilišta Oxford Brookes pokazala je da se metabolizam ubrzava za 15 posto nekoliko sati nakon njegova konzumiranja. Savjetuje se i uzimati ga u vrijeme prehlada, jer pročišćava sinuse.

Zeleni čaj
Par šalica kvalitetnog (i pravilno pripremljenog) zelenog čaja na dan pomaže ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju i do 80-100 kalorija više, osim što sadrži brojne i zdrave antioksidanse.

Leća
Jedna šalica sadrži oko 35% dnevnih potreba za željezom, koje je važan nutrijent i čiji nedostatak, kao i nedostatak drugih hranjivih tvari usporava metabolizam.

Čili papričice – ubrzavaju rad srca i zagrijavaju vaše tijelo čime ono topi dodatne kalorije. Konzumirati ih možete sirove, kuhane, suhe ili u prahu. Dodajte stoga malo više ljutine juhama, mesu i umacima jer što su ljući to su učinkovitiji.

Đumbir
Omiljena kineska namirnica pomaže tijelu da lakše i brže sagorijeva masnoće. Nizozemski znanstvenici vjeruju da pomaže metabolizmu, jer služi kao okidač procesa tijekom kojeg tijelo sagorijeva masnoće i pretvara ih u toplinu. Đumbir je također izvrstan za poboljšanje cirkulacije.

Kava
Kaloričnom ju čine samo dodaci poput šećera, šlaga i vrhnja. Obična crna kava je bez masnoća te daje energiju organizmu i doprinosi sagorijevanju kalorija.

Voda
Voda je bitna za život i za izmjenu tvari u stanicama, te izlučivanje toksina. Dokazano je da oni koji popiju do 12 čaša vode na dan imaju brži metabolizam od onih koji piju manje vode. Ako pri tome pijete hladnu vodu, još ćete više ubrzati metabolizam.

Sirova hrana
Vaš organizam troši mnogo više energije kada probavlja neprerađenu hranu. To znači da je tad metabolizam brži i više kalorija troši. Kada kupujete namirnice, izbjegavajte one prerađene, konzervirane i češće kupujte sirovu hranu.

Nemojte preskakati obroke. Nutricionisti preporučuju do pet obroka dnevno, od čega su tri glavna, a dva međuobroka. Pravilnim izborom namirnica te izbjegavanjem loših ugljikohidrata, izgubit ćete izgubiti kilograme vrlo brzo, a da uopće niste na dijeti. Izbjegavajte masnoće i šećere, te alkohol i zaslađena pića visoke kalorijske vrijednosti. Imajte na umu kako neke vrste povrća, poput kelja, kupusa, brokule i rotkvice mogu, kod nekih osoba, usporiti rad štitnjače, a time i metabolizma.