Razmišlja o “Zašto nemam ono što zaslužujem”

Moći mijenjati sebe znači imati izbor, postajati bolji – sebi, po svojim kriterijima boljeg i željama koje želite živjeti!

”Zašto nemam ono što zaslužujem?”, pitanje je koje često postavljamo a svi odgovori koje pronalazimo i koji su nam obično bolni, daleko su od istine… Mi zaista zaslužujemo sklad i sreću u svim segmentima svog života, no ono što trenutno živimo privlači i neka sasvim drugačija iskustva.

Našim svijetom, pa i našim životima upravljaju nepisana pravila koja se s koljena na koljeno prenose poput nevidljivog virusa. Nije lako dokučiti što je ”krivo” i da li mi sami privlačimo baš sve to… No, ako se pozabavimo time što mi mislimo o tim ”bolnim temama” naći ćemo neke poznate predrasude i uvriježena ”pravila” koja i nisu baš naša, već su utjecaj okoline i odgoja… Tako ćete često čuti da su sve veze, ili pak muškarci ili žene, isti. Na početku je sve super, a onda nam ”kao i svima ostalima” slijedi slijetanje u svijet realnosti: svađe, neshvaćanje, ponižavanja i slično…

Iste nas te muke čekaju i u drugim segmentima našeg života; na poslu se možemo suočiti sa uvjerenjem da su svi šefovi isti, da traže nemoguće, da su bahati i bezobzirni prema zaposlenicima… i zaista, na takva se uvjerenja jednostavno ne mogu ”zaljepiti” dobri primjeri kako bi nas ohrabrili, uvjerili u suprotno ili ukazali na istinu. Svemir jednostavno sluša i šalje nam ono u što vjerujemo. Hm, može nam se činiti kao nepravedno, možemo čak pomisliti da nas Nebo kažnjava ili opominje, no to je daleko od istine. Ljubav jednostavno ne poznaje optuživanje, kaznu ili nepravdu. Naše nam situacije i sve čime smo okruženi daju vrlo jednostavnu i jasnu sliku onoga što smo i tko smo sada. Molim vas da to ne osjetite kao optužbu ili težinu. Dakle, ako nam se ne sviđaju ”vanjski” pokazatelji, vanjski uvjeti života koji živimo, mijenjajmo se – iznutra. Mudri kažu da je nemoguće mijenjati druge i svijet, mijenjati možemo samo sebe i to je čast i pravo koje smo dobili rođenjem.

Moći mijenjati sebe znači imati izbor, postajati bolji – sebi, po svojim kriterijima boljeg i željama koje želite živjeti! Ne mijenjamo se zbog okoline, prilagodba nije potrebna da bismo npr. postali još veća žrtva. Mijenjanje se događa na puno osobnijem nivou; vidim što mi se ne sviđa – znači to privlačim. Razmislim što želim, pokušam osjetiti to novo stanje ili odnos, i dozvolim želji da postane korak po korak moja stvarnost. Dakle, sve loše što se događa samo je putokaz kojim putem ne želim ići, zato sada mogu vrlo svjesno izabrati kakav posao želim, u kakvom stanu želim živjeti, kakvog partnera ili automobil želim. John Assaraf to je odlično objasnio u ”Tajni”, on se poslužio pločom želja i to je dobar način kako osjetiti, vizualizirati promjene (novi stan, auto, skladnu vezu, zdravlje, hobi).

E sad me sigurno želite pitati, kako to da imamo i sve ono što ne želimo… pa, vrlo često možete čuti ljude kako se gorljivo i s puno detalja bave svime onime što ne žele… toliko energije unose u to što ne vole pa točno to i privlače, naime Svemir jednostavno ne zna za negaciju, on kao da dobije naredbu, prema našoj energiji šalje događaj.

Hajde da se malo pozabavimo uvjerenjima, odnosno tim malim magnetima koji tako precizno privlače u naš život naša iskustva… Od najranijeg djetinjstva smo izloženi utjecaju, kako najbliže okoline, i roditelja, tako i medija, škole… kao male spužve upijamo sve riječi, djela, iskustva, emocije. Uz sve to tu je još i dio koji nam govore o nama. Odrasli svijet nekako više obraća pozornost na nedostatke, mane i nepodopštine klinaca i jako se trudio objasniti nam da nismo dobri, da smo nešto krivi ili.. ili.. ma, znate priču… slušamo kritike, slušamo o vlastitoj nemoći, uvjeravali su nas (iz njihovog iskustva) o težini nekih stvari, nemogućnosti realizacije naših želja i akcija… i sve to korak po korak kroz vrijeme postaje istina i naša stvarnost…

No, to je njihovo iskustvo, rezultat njihovih frustracija, a ne želje za promjenom i ljubavnim življenjem.

Dopisivala sam se sa mladim čovjekom koji se priprema za ispit. Izašao je na rok i nije zadovoljan kako ga je ispisao, naime, on drži da je predmet težak, da profesor traži previše. Naime, išao je na taj pismeni samo da ga ispiše, i daj Bože, prođe.. i što se dogodilo, pa ono što je tako duboko upisano u njegovoj (pod)svijesti – pao je na ispitu. On zaista misli da je nemoguće proći taj ispit jer je nemoguće zapamtiti tolike definicije – i da, zaista ima problem sa svim navedenim. U našoj smo prepisci razgovarali o njegovom sistemu učenja i općim uspjehom na faksu i ispalo je da je drugi premet, vrlo sličan ovome proglasio laganim, čak mu se dopao, išao je po četvorku i… pazite – dobio peticu! Zamolila sam ga da duboko u svome srcu i prvi predmet proglasi jednako laganim i da mu se veseli.. i neka ide po četvrorku, jer, lako je… pa, tu smo da bismo uspjeli. Svemir je tu da uspijemo, nije tu da bi nas ponizio… probajte osjetiti razliku…

Ovaj je primjer sjajan za sve u životu. Ako mislimo da u centru grada nikada nema mjesta za parkirati, onda ga neće ni biti… ako mislimo da su svi muškarci ili žene… točno ćemo takve partnere i privući.. dakle, ako neki dio svog života osjećate kao negativan ili nesretan, otkrijte svoje predrasude i uvjerenja i – mijenjajte ih…

Ovaj bi proces mogao biti zaista oslobađajući ukoliko odlučite raskinuti vjeran brak sa grižnjom savjesti i krivnjom; proglasite kraj starog života i proglasite današnji dan prvim danom svog novog sretnijeg i svjesnijeg života koji jest sasvim u vašim rukama..

Poželite, zatvorite oči… vidite ispred sebe svoj životni put i sve što želite stavite s ljubavlju i nježnošću na njega… da, tako je jednostavno.. Lijepo je nakon toga zahvaliti Bogu, Univerzumu, Anđelima, kome god poželite što su nam dali tako sjajan dar i mogućnost… sve što nam treba tu je… sve što će nam trebati biti će tu da skrbi o našoj dobrobiti točno u pravom trenu.

Za vas koji se želite pozabaviti predrasudama preporučam knjigu dr. Chrisa Thurmana ”Laži u koje se uvjeravamo” koja ih pomaže osvjestiti. Sve što u ovom trenutku osjećate kao negativno polako krenite mijenjati u pozitivno za vas… primjer: ”u gradu nikada nema mjesta za parkirati” promijenite u ”uvijek nađem mjesto za parkiranje gdje mi treba”.

Budimo nježni i blagi prema sebi. Vježbajmo, učimo, poput malog djeteta koje uči prve korake, zaigrani i bez gorčine.

Sretno!