Osnovna pravila za uređenje kupaonice

Samom projektiranju i uređenju kupaonice zato treba pristupiti pažljivo i poštovati niz funkcionalnih zahtjeva, kako bi njena upotreba bila praktična, ali i sigurna

Pri uređenju kupaonice najčešće smo ograničeni prostorom u koji, osim sanitarnih uređaja, treba još strpati perilicu za rublje, ormariće i košare za prljavo rublje. Samom projektiranju i uređenju kupaonice zato treba pristupiti pažljivo i poštovati niz funkcionalnih zahtjeva, kako bi njena upotreba bila praktična, ali i sigurna, jer brojke govore da se 90 posto ozljeda u stanu dogodi upravo u kupaonici. O veličini kupaonice ovisit će broj, ali i dimenzije sanitarnih uređaja. Njihov položaj treba biti takav da odvodni i dovodni kanali budu što kraći.

Kada, ovisno o efektu i, naravno, prostoru kojim se raspolaže, može biti slobodnostojeća, upuštena u pod, uzidana. Vrlo je bitno kod opremanja kupaonice predvidjeti uporabni prostor minimalnih dimenzija 55 do 60 cm, a ako kada služi i kao prostor za opuštanje, onda je potrebno 90-105 cm. Najnoviji trendovi nameću samostojeće kade ovalnog oblika.

Tuš kabinu preporučljivo je izvesti od prozirnog stakla, kako bi svojom jednostavnošću istakla ljepotu armature, bilo da je ovalnog ili pravokutnog oblika. Na pod tuš kabine postavlja se podloga od tikovine ili je pod izveden u dvije visine, tako da se voda prelijeva niz rubove.

Umivaonik može biti samostalan ili u sklopu kupaonskog elementa, a dimenzije mu variraju ovisno o veličini prostora i broju kupaonica u kući ili stanu. Najizražajniji je element u kupaonici i sve se više na njega gleda kao na važan estetski detalj, dok pritom funkcionalnost često pada u drugi plan. Potrebno je pažljivo odabrati njegov položaj i dimenzije, poštujući pritom minimalne uporabne dimenzije – 90 cm širine i 55 cm prostora ispred umivaonika kako biste imali nesmetan pristup.

Ogledalo kao element kupaonske opreme obavezno sadrži ugrađeno pozadinsko svjetlo, koje dodatno ističe umivaonik, a na taj način ćete imati dovoljno svjetla za šminkanje.

Bide se uglavnom koristi u većim kupaonicama i služi za intimnu higijenu, a udaljenost od zida mu je 10-11 cm. Kako biste ostvarili što bolji vizualni dojam svoje kupaonice, zahodsku školjku i bide smjestite u prostor tako da pri otvaranju vrata ne budu direktno na pogledu. Predvidite pritom barem 60 cm slobodnog prostora ispred njih.

Pod kupaonice mora biti obavezno vodonepropustan, što će popločenje pločicama ili kamenom u potpunosti zadovoljiti. Pritom obratite pažnju na format pločica, jer će preveliki formati vizualno smanjiti vaš prostor. Isto tako pazite na boju – poželjno je da je boja popločenja tamnija ili jednake nijanse kao zid kako se prostor ne bi doimao vizualno teškim.

Zidove popločite na način koji će najbolje istaknuti dojam koji ste željeli postići – ako želite istaknuti kupaonske elemente, tada popločenje treba biti što jednostavnije, a ako nemate novca za skupu i dopadljivu opremu, poigrajte se s bojama, jer će tada svi nedostaci ostati u drugom planu.

Prozori zbog zaštite mokrog tijela trebaju biti smješteni nasuprot kadi, a idealan izvor svjetla je s lijeve ili prednje strane umivaonika. Veća dimenzija prozora će omogućiti i bolju ventilaciju. Na kraju, ne zaboravite pri uređenje kupaonice voditi računa i o praktičnosti održavanja kako biste u funkcionalnoj, lijepoj i čistoj kupaonici zaista u potpunosti uživali.