Nastava je počela! Olakšajte početak sebi i djetetu!

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći da lakše prebrodite kako ovaj početak nastavne godine tako i sve vrijeme do slijedećih slobodnih dana

Cilj ovog članka je da vas podsjetim na važnost organizacije rada i odmora u danu, kako biste i vi i vaše dijete bili zadovoljniji i s puno više radosti pristupili dnevnim obvezama. Sigurna sam da vam nije lako započeti dan sa zvonom budilice i onda otrčati na radno mjesto a prije toga morate dijete odvesti u vrtić/školu ili na trening!

Odlučila sam navesti nekoliko savjeta koji će vam pomoći da lakše prebrodite kako ovaj početak nastavne godine tako i sve vrijeme do slijedećih slobodnih dana.

  1. Budite realni- ne možete niti morate obaviti deset stvari u jednom danu, postavite sebi prioritete i obavite najteži zadatak odmah ujutro. Također, budite realni i u postavljanju zahtjeva prema djetetu, ono ne mora imati sve petice u školi niti može uvijek besprijekorno ponašati. Zar možemo mi odrasli?
  2. Zajedno i zdravo jedite- ovih dana jako se puno priča o važnosti doručka i zaista vrlo je važno da se ujutro dobro najedete i vi i vaše dijete. Najčešće ujutro obavljamo niz težih zadataka koji zahtijevaju od nas puno energije. Izbjegavajte stoga fast food i slatkiše, osobito ako vam dijete ima poteškoća s hiperaktivnosti. Jedno istraživanje pokazalo je da anoreksiju u tinejđerskoj dobi može izazvati nedostatak toplih, ugodnih i zajedničkih obroka u djetinjstvu. Također, djeca koja ne jedu zajedno s roditeljima barem jedan obrok dnevno cijeli život pate od neke vrste poremećaja bilo u prehrani bilo u socijalizaciji.
  3. Nahranite dušu- ne zaboravite na sebe- kao i uvijek naglasit ću važnost ljubavi koju pružate sebi, stoga pronađite barem pola sata dnevno za svoj hobi, organizirajte da vam netko pričuva dijete ako je malo,ali nemojte zaboraviti nahraniti svoju dušu dobrom knjigom ili nečim što vas veseli.
  4. Naspavajte se – Svjesno i namjerno najkasnije u 22 sata isključite sve aparate, mobitele i ostale uređaje i lezite uz opuštajuću glazbu ili humorističnu seriju i opustite se! Spavajte najmanje 7 sati a dijete bi trebalo spavati 9 sati.
  5. Ne zaboravite na pravila ponašanja- u dnevni život djeteta unesite red i pravila ponašanja. I ovdje vrijedi što i za sve u odgoju-kako se odnosite vi prema svom danu tako će i dijete. Ono imitira vas i vaša je slika. Zato ne očekujte od djeteta da se ponaša kako vi želite ako mu niste dali na važnosti i ako ga ignorirate, osobito ako ne živite pravila koja od njega zahtijevate.

Vjerujem da će vam savjeti pomoći u odgoju, a sigurna sam da će vam rasteretiti dan ukoliko ih se budete ustrajno pridržavali. Želim vam ugodno prvo polugodište nastavne godine 2011/2012!