Najljepše plaže svijeta

Ako je za vjerovati Leonardu DiCapriju u filmskom hitu ‘Žal’, pravi raj na Zemlji postoji i moguće ga je pronaći na egzotičnim plažama. Dok su neki za to spremni i ubiti, nama će biti dovoljno samo maštati o rajskim plažama. Pridružite nam se u zamišljenom putovanju po najljepšim plažama svijeta. Malo je zemalja koje se mogu pohvaliti ljepotama kakve krase Lijepu našu, a posebice kad je u pitanju naša obala. Neosporno je da su hrvatske plaže među najljepšima, s dovoljno različitosti za svačiji ukus, ali zov egzotike često nas vabi poput pjeva sirena, naravno onih s jednako egzotičnih mora.

Stoga smo vam uz pomoć Travel Channela pripremili nekoliko ideja za egzotične destinacije nekih budućih putovanja.

Ko Phi Phi Leh – Tajland
Kad smo već spomenuli Leonarda DiCaprija i film ‘Žal’, možemo ovo virtualno putovanje započeti žalom na kojem je film snimljen. Ponukani romanom Alexa Garlanda, mnogi avanturisti mladog duha i tijela su prije Leonarda otkrili čari tajlandskih plaža, među kojima se ističu one otoka Ko Phi Phi Leha. Upravo na jednoj od plaža Ko Phi Phi Leha snimljen je film ‘Žal’, no čak popularnija od nje je plaža Haad Rin, gdje se održavaju čuveni i zloglasni tulumi punog mjeseca. Za razliku od skrivene plaže kakvu film prikazuje, Haad Rin je turistička košnica s danonoćnim zabavama u predivnom prirodnom ambijentu.

Tajming
Plaže Ko Phi Phi Leha najbolje je posjetiti između studenog i lipnja, kada ne traje sezona kiša.

Dok ste tamo
Ako imate više duhovnih nego društvenih razloga za posjet Tajlandu, svidjet će vam se budistički samostan Wat Kow Tahm. Sagrađen je u spilji, a ondje možete naučiti više o vještini meditacije i ravnoteže u životu.

Bora Bora – Tahiti
Bora Bora jedan je od čarobnih otočića koji čine Francusku Polineziju južnog Pacifika. Skriven u zaštićenoj laguni i okružen plažama od najfinijeg bijelog pijeska, nosi nadimak Otok zaljubljenih, a jedan od najpoznatijih prizora s razglednica ovog popularnog turističkog odredišta su niske sojenica s Biserne plaže. No osim tihe atmosfere Biserne plaže, otok nudi i mnoštvo aktivnosti za lovce na avanture, kao što su otkrivanje surove unutrašnjosti otoka ili hranjenje morskih pasa.

Tajming
Bora Bora smještena je na dijelu Pacifika koji je blagoslovljen savršenim vremenskim uvjetima cijele godine. Svaki trenutak je idealan za posjet ovom čarobnom otoku, sve što vam je potrebno je važeća putovnica i dovoljno popunjena kasica-prasica.

Dok ste tamo
Bora Bora je idealno mjesto da se okušate u scuba ronjenju i sagledate nevjerojatnu podvodnu ljepotu zaštićenih koraljnih grebena lagune. Iskusnijim roniocima će laguna biti jednako interesantna, budući da dubine sežu do 70 metara, na kojima se u skrivenim kucima koraljnih grebena kriju raže, kornjače i druga fascinantna morska stvorenja.

Negril – Jamajka
Iako je gradić dobio ime po crnim stijenama koje omeđuju zaljev, pravi mamac za horde turista koje ga posjećuju cijele godine jest sedam milja neprekinute pješčane plaže. Prekrasne plaže pod uvijek vedrim nebom, ugodne temperature i ljeto koje nikada ne prestaje razlozi su zbog koji upravo Negril mnogi smatraju rajem na Zemlji.

Tajming
Ne postoji krivo vrijeme za posjet Negrilu, s obzirom na već spomenuto vječno ljeto. Čak i karipska sezona uragana u listopadu ostavlja ovo jamajkansko odmorište na miru.

Dok ste tamo
U relativnoj blizini nalazi se Kuba, do koje se može doći cijenom prihvatljivim avionskim linijama. Zašto svoj odmor ne biste začinili upoznavanjem još jedne kulture?

Paradise Island – Bahami
Rajski otok, kako mu i samo ime kaže, nekad je bio poznat pod imenom Hog Island iliti Otok svinja. No prirodne ljepote plaža ovog osam kilometara dugačkog i dva kilometra širokog otoka ponukale su lokalno stanovništvo da pretvore ovaj nebrušeni dijamant u turističku meku. Unazad desetak godina, Paradise Island postao je vrhom turističke ponude Bahama i jedno od najpopularnijih svjetskih destinacija.

Tajming
Ljeta na Bahamima su vruća i kišna, a od srpnja do listopada bijesni sezona uragana, stoga je Paradise Island najbolje posjetiti između studenog i travnja.

Dok ste tamo
Prava je grehota vratiti se s odmora na Paradise Islandu bez fotografija Atlantis Predator Lagoona. Ova jedinstvena umjetna laguna glumi dom potopljenom mitskom gradu Atlantidi, čije ruševine možete sagledati prošetavši podvodnim staklenim tunelom. Osim ruševinama Atlantide, tunel će vas dovesti i bliže nego što biste ikada poželjeli morskim bićima poput morskih pasa, sabljarki, barakuda i raža.

Anse Source d’Argent – Sejšeli
Za mnoge putnike Sejšeli su destinacija iz snova. Ovaj arhipelag od 115 otočića usred Indijskog oceana svijet je u malome koji gostoljubivo ugošćuje turiste dok uspješno održava ozračje nedirnute prirode. Anse Source d’Argent najpopularnija je plaža otoka La Diguea i cijelog arhipelaga, a ističe se kontrastom njezina ružičastog pijeska i granitnih stijena koje je okružuju. Uživanje u egzotičnom ambijentu plaže uveličat će vam svojim društvom velike morske kornjače, koje su čest prizor na plažama arhipelaga.

Tajming
Najbolje vrijeme za posjetiti Sejšele je od ožujka do rujna. Između studenog i ožujka česti pljuskovi i sparina kišne sezone mogli bi vam pokvariti doživljaj.

Dok ste tamo
Svakako iskoristite priliku uskočiti u turističke brodiće ili helikoptere koji će vas odvesti na turneju po najljepšim plažama arhipelaga. Okruženi nevjerojatnim prirodnim ljepotama lako ćete shvatiti zašto su Europljani koji su otkrili Sejšele vjerovali da su našli istinski Rajski vrt.

Navedene plaže tek su kap u moru, ili bolje reći zrno pijeska, među najljepšim plažama svijeta. Mogli bismo ih nabrajati do beskonačnosti, no i ovih nekoliko dovoljno je da nas ponukaju na odluku da napokon počnemo stavljati novčiće u kasicu-prasicu s imenom naše destinacije iz snova. Do tada, nastavite maštati uz Travel Channel i njihov očaravajući serijal Best Beaches.