Glog poboljšava zdravlje srca!

U ljekovite se svrhe koristi više od dvije tisuće godina kako bi ublažila znakove i simptome blažeg oblika kongestivnog zatajenja srca

Glog pripada obitelji ruža iz porodice rosaceae. Ova izgledom lijepa biljka može narasti od sedam do devet metara visine. Krase ju nakupine bijelih cvjetića intenzivnog mirisa. U ljekovite se svrhe koristi više od dvije tisuće godina kako bi ublažila znakove i simptome blažeg oblika kongestivnog zatajenja srca.

Ljekoviti ekstrakti ove biljke mogu se dobiti iz bobica, lišća i cvjetova. Svi ovi dijelovi sadrže značajne količine flavonoida i oligomernih procijanidinina. Glog se smatra jednim od najjačih prirodnih tonika za srce.

On može raširiti krvne žile, povećati opskrbu energijom te poboljšati sposobnost srca da efikasnije pumpa krv kroz žile. Ovaj biljni ekstrakt također može ubrzati oporavak nakon srčanog udara te ojačati srčani mišić i poboljšati protok kisika do srca. Glog također može blokirati enzime koji uzrokuju slabljenje srčanog mišića.

Dobra je vijest da ova ljekovita biljka može poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti kolesterol i regulirati krvni tlak. Također je u stanju sačuvati kolagen, čime direktno pomaže formiranju vezivnog tkiva. Ova sposobnost je vrlo korisna za osobe koje pate od artritisa ili sličnih problema jer može pomoći u zaštiti od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Zbog svog umirujućeg učinka, glog je odličan prirodni lijek za osobe koje pate od nesanice. Ljekovita biljka može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa, a također se koristi za liječenje bubrežnih kamenaca.

Ako se odlučite za korištenje gloga u obliku ekstrakta ili dodataka prehrani, imajte na umu da ga treba uzimati četiri do osam tjedna prije no što primijetite učinak. Ako ćete ljekovitu biljku koristiti kao dodatak prehrani, optimalna se doza kreće između 600 i 1800 mg dva do tri puta dnevno. Ukoliko se odlučite za cvjetiće ili lišće, doza treba biti oko 4.5 do 6 grama dnevno. Biljka se ne preporučuje trudnicama jer može utjecati na maternicu. Iako nema evidentiranih štetnih nuspojava, prekomjerna upotreba gloga može dovesti do vrtoglavice, umora, osipa na koži, srčane aritmije, mučnine, znojenja i tremora.

Tinktura od Gloginja

Potrebni sastojci:

20 g cvjetova i listova gloga
1 dl 96% (ili 70%) alkohola
staklena posuda

Priprema:
Isjeckajte listove i cvjetove gloga na komadiće i stavite ih u staklenu posudu. Prelijte ih s alkoholom. Alkohol treba u potpunosti natopiti listove i cvijeće. U staklenu posudu možete dodatni nešto što će stalno pritiskati listove i cvjetove kako bi bili konstantno natopljeni.

Staklenku dobro zatvorite i ostavite od 4-6 tjedana na sobnoj temperaturi. Svakih par dana protresite staklenku.

Sirup od Gloga

U mikser ubacite kilogram bobica gloga, prelijte vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Pomiješajte i ostavite da stoji jedan cijeli dan. Idući dan stavite mješavinu na laganu vatru i kada krene lagano ključati, ostavite da se krčka pola sata. Ne zaboravite miješati cijelo vrijeme, Nakon pola sata ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata.

Procijedite tekućinu i stavite da se hladi u hladnjak. Nakon toga ponovno izmiješajte bobice dodajući im novu vodu. Ponovno ih kuhajte pola sata i čekajte da odstoji pola sata. Dobro procijedite kroz krpu i neka sirup bude što gušći. Tu tekućinu pomiješajte s prvom. Smješane ih stavite na laganu vatru dok ne ostane 1/4 mješavine.

Kada se malo ohladi ulijte ga u staklene posude i uzimajte 6-12 žličica dnevno. Rok trajanja nije ograničen.