Da ste svjesni svega ovoga, češće biste jeli med

Najstariji nalaz koji potvrđuje važnost meda za ljudski rod predstavlja prapovijesna slika stara oko 15.000 godina, otkrivena na zidu špilje u Španjolskoj.

Zahvaljujući svome iznimnom sastavu, med se od davnina smatrao svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra tegoba. Povijest upotrebe meda stara je koliko i povijest čovjeka te se u gotovo svakoj kulturi mogu pronaći dokazi o njegovom korištenju. Najstariji nalaz koji potvrđuje važnost meda za ljudski rod predstavlja prapovijesna slika stara oko 15.000 godina, otkrivena na zidu špilje u Španjolskoj. I egipatski hijeroglifski zapisi govore o značajnoj ulozi pčela i meda u svakodnevnom životu drevnog Egipta, a nevjerojatni nalazi posuda s još jestivim medom, starim preko 3000 godina, pronađeni su u grobnici faraona Tutankamona.

Jedinstven sastav slatke tekućine
Med je mješavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina i minerala u manjim količinama (pretežno vitamini B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, te minerali natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen) i drugih vrijednih sastojaka. Šećeri sadržani u medu su fruktoza (oko 41%), glukoza (34%), te saharoza (1-2%). Količine pojedinih tvari ovise o vrsti meda te njegovome podrijetlu.

Ova namirnica izniman je izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu te je stoga pogodna za sportaše, posebice jer povećava izdržljivost te smanjuje zamor mišića. Zahvaljujući svome sastavu, med je također i vrlo cijenjen antioksidans.

Kod male djece, prije nego se med uvede u prehranu, preporučuje se pričekati do djetetovih navršenih 12 mjeseci.

Ljekovitost raznih vrsta meda
Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja dugačak je. Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, odnosno bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis, upala grla te sinusa. Izvrstan je za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također i izvlači otrove od ugriza ili uboda. Na opeklinu možete što je moguće prije nanijeti čisti med, što će spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zacjeljenje kože bez ožiljka. Pri kožnim problemima, kao što su ispucana koža, osipi, svrbež, te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda.

Med je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala. Također, med može pomoći u podizanju razine željeza i sniženju razine masnoća u krvi, kao i čišćenju cijelog organizma. Poznato je i njegovo blagotvorno djelovanje kod problema s očima, mrene, konjuktivitisa itd.

Savjeti za ljepotu
Med je i sastavni dio mnogih kozmetičkih proizvoda. Izvrstan je kao maska za lice koja uklanja kožne nečistoće, hrani suhu i dehidriranu kožu te pomaže u uklanjanju bora.

Med također djeluje na postizanje i održavanje idealne tjelesne težine. Ukoliko imate manjak kilograma, med vam može biti od pomoći jer njegova redovita konzumacija potiče apetit kod ljudi koji ga inače nemaju.

S druge pak strane, jednostavan i vrlo efikasan napitak, inače korišten i za detoksikaciju, pomaže u redukciji tjelesne težine. Čaši mlake vode dodajte jednu žličicu meda te dvije žličice soka limuna. Popiti svako jutro na prazan želudac. Također, ovaj napitak možete popiti nakon obilnijih ili masnijih obroka.

Zanimljivosti

  • U našem jeziku pčela je jedina životinja koja ne ugiba nego umire.
  • Dobro zatvoren, med ima neograničen rok trajanja.
  • Iznad temperature od 41 °C gube se ljekovita svojstva meda te pri dodavanju meda čaju treba pripaziti da nije prevruć.
  • Kristalizacija je prirodno svojstvo meda koje nimalo ne utječe na njegovu kvalitetu.

Ova jedinstvena zlatna tekućina ukusna je i mnogo zdravija alternativa bijelom šećeru. Poboljšajte i očuvajte svoje zdravlje i vitalnost uz ovaj čudesni slatki dar prirode!