Aromaterapija

Užitak koji pruža korištenje aromaterapijskih pripravaka pomaže vratiti i uspostaviti emocionalnu ravnotežu i aktivirati unutarnje iscjeljujuće aktivnosti tijela

Aromaterapija je slojevito umijeće liječenja koje koristi eterična ulja kako bi se sačuvalo zdravlje tijela i smirenost duha. Korjeni ovog prekrasnog umijeća sežu do u daleku prošlost, u vrijeme drevnog Egipta, Kine, Indije … Ono što aromaterapiju čini aktualnom kroz sve ovo vrijeme je holistički način djelovanja tj. djelovanje na uzroke tegoba i bolesti, a ne same simptome te općenito iznimno djelovanje eteričnih ulja u preventivnoj njezi i očuvanju zdravlja. Užitak koji pruža korištenje aromaterapijskih pripravaka pomaže vratiti i uspostaviti emocionalnu ravnotežu i aktivirati unutarnje iscjeljujuće aktivnosti tijela.

Mnogobrojni su načini primjene eteričnih ulja: masaža, kupka, kompresa i, naravno, upotreba aroma lampica i raspršivača zraka. Primjenom ovih jednostavnih načina možete uživati u divnim mirisnim kombinacijama ulja te istovremeno utjecati na reguliranje emocija, poboljšanje zdravlja, povećanje razine energije …

No važno je da nas dostupnost eteričnih ulja i jednostavni načini primjene ne zavaraju. Radi se o 100% koncentriranim ekstraktima koji se moraju znatno razrijediti kako bi bili u potpunosti sigurni za upotrebu. Najčešće ih razblažujemo u biljnim uljima i maceratima.

Ništa manje važna za uživanje u aroma tretmanima nije ni kvaliteta samih ulja. Ukoliko želimo dobiti opisivanu snagu i brzinu djelovanja, koristit ćemo samo vrhunska eterična ulja. Kako bismo kvalitetu lako prepoznali, dovoljno je pogledati etiketu te vidjeti koji certifikati potvrđuju potpunu čistoću proizvoda. Važno je i latinsko ime biljke, zemlja porijekla te način izdvajanja eteričnog ulja. Posebnu pažnju treba obratiti na način uzgoja biljke. Vrhunski proizvodi su izdvojeni iz biljaka uzgojenih organskim ili biodinamičkim načinom. To nam jamči da se niti u jednoj fazi pripreme tla ili uzgoja biljke nisu koristili  umjetni pesticidi, herbicidi, gnojiva i sl. Ovaj podatak bi morao biti istaknut na etiketi i deklaraciji.

Uzmemo li u obzir sve navedeno i pažljivo izaberemo kvalitetna eterična ulja te dobro proučimo načine primjene još nam ostaje veliko pitanje izbora pravih ulja za nas. Mnogi će reći kako je dovoljno odabrati ona čiji nas miris jako privuče ili da intuitivno izvučemo nekoliko ulja koja će, jamče, učiniti baš ono što nam je potrebno. Često se zaboravlja na složen kemijski sastav eteričnih ulja koji naravno diktira njihovo djelovanje, upotrebljenu koncentraciju, učestalost i način primjene. Ukoliko sve to jednostavno zanemarimo i pomalo neozbiljno, te bez prethodne edukacije, uđemo u svijet eteričnih ulja, postoji mogućnost da se ne dogodi djelovanje koje smo očekivali ili čak da dođe do iritacija koje nas mogu uplašiti i udaljiti od ove sjane, opuštajuće i podržavajuće metode.

Nikako vas ne želim obeshrabriti, već suprotno potaknuti da na odgovoran način pristupite ovoj moćnoj metodi, da nađete kvalitetnu literaturu, dobrog mentora i sigurni zakoračite u čaroban svijet aromaterapije.

Matilda Ivaniš Knez,
Primavera aromaterapeutkinja

Svakodnevna aromatična kupelj i mirisna masaža put su do zdravlja.
Hipokrat