7 originalnih ideja za korištenje aluminijske folije

Donosimo nekoliko savjeta kako koristiti aluminijsku foliju...

Aluminijska folija je već godinama svakog domaćinstva. Iako ju najčešće koristimo za umotavanje i zaštitu hrane, njezina funkcija može biti šira i korisnija nego što ste mislili. Donosimo nekoliko savjeta kako koristiti aluminijsku foliju.

Skidanje hrđe
Otkinite komad folije i zgužvajte ga u klupko. Oštri bridovi postat će savršeni za skidanje hrđe, kao i masnih naslaga s vaše pećnice ili rešetke za roštilj.

Pojačajte grijanje radijatora
Komad ljepenke, ili drva umotajte u foliju te ga stavite iza radijatora. Folija će toplinu reflektirati direktno u prostoriju što će uštedjeti energiju i smanjiti vaš račun za grijanje.

Napravite lijevak
Smotajte foliju u obliku korneta, ali na dnu ostavite rupicu kako bi tekućina mogla izaći. Ljepljivom trakom zalijepite foliju i vaš lijevak je spreman za uporabu.

Popravite kontakt za bateriju
Bilo da je riječ o daljinskom upravljaču ili nekom drugom uređaju na baterije uz pomoć folije možete ga dovesti u red.
Dogodi li vam se da se opruga u držaču baterije opusti, komadić folije preklopite nekoliko puta dok ne dobijete kvadratić od oko dva centimetara te ga stavite između baterije i opruge. Folija će povezati prekinuti strujni krug.

Lakše glačanje
Svoju odjeću možete izglačati puno učinkovitije ovim jednostavnim trikom: stavite veći komad aluminijske folije na dasku za glačanje, a ispod komada odjeće koji glačate. Folija će reflektirati toplinu natrag kroz odjeću tako da praktički glačate s obje strane istodobno.

Naoštrite škare
Preklopite aluminijsku foliju te ju nekoliko puta prerežite škarama. Oštri bridovi naoštrit će vaše škare u trenu.

Sačuvajte žičanu spužvicu za suđe
Kako vaša žičana spužvica za suđe ne bi zahrđala, ispod nje stavite zgužvanu aluminijsku foliju.

Zaštitite kvaku od farbe
Farbanje vrata zahtjeva detaljnu pripremu. Želite li zaštititi kvaku od špricanja boje iskoristite foliju. Umotajte kvaku i dobro pritisnite sve dijelove kako bi folija poprimila odgovarajući oblik.

Očistite srebrne predmete
Plitku, ali široku posudu obložite aluminijskom folijom na koju ćete smjestiti srebrne predmete koje želite očistiti. Sve prelijte kipućom vodom te dodajte sodu bikarbonu. Pustite da malo odstoji i osušite krpom. Budite pažljivi – ako vam se sviđa šarm patine, ovim trikom taj će efekt nestati pa razmislite koje predmete zaista želite očistiti.