5 razloga zašto piti toplu vodu sa limunom

Svako jutro napravite vrijeme za jedan ritual koji će unaprijediti vaše zdravlje. Ujutro, nakon ustajanja započnite dan s čašom tople vode i sokom od limuna. Limunov sok s toplom vodom ispire na čudesan način jetru i bubrege. Ako se pije hladan, nadražuje peristaltiku crijeva i tjera čovjeka već rano ujutro na stolicu.Read More

To je tako jednostavno, a prednosti su velike. Evo zbog čega je dobro piti toplu vodu sa limunom:

1. Jača imunološki sistem
Limuni su puni vitamina C i kalija. Vitamin C je super za borbu protiv prehlade, a kalij stimulira mozak i nervnu funkciju i pomaže u kontroli krvnog tlaka.

2. Uravnotežuje pH
Limuni su nevjerovatno alkalna hrana, vjerovali ili ne. Da, oni su kiseli, ali u našim tijelima oni su alkalni (limunska kiselina ne stvara kiselost u tijelu). Alkalno tijelo je ključ za dobro zdravlje. Posljednje, ali ne i najmanje važno, askorbinska kiselina (vitamin C) poboljšava apsorpciju željeza u tijelu.

3. Pomaže pri probavi
Sok od limuna pomaže u izbacivanju otpadnog sadržaja iz organizma. Potiče jetru da proizvodi žuč, kiselinu potrebnu za probavu. Efikasna probava smanjuje gorušicu i zatvor.

4. Čisti kožu
Vitamin C pomaže smanjiti bore i mrlje. Limun i voda čisti toksine iz krvi koja pomaže zadržati kožu čistu.

5. Pomaže pri zacjeljivanju
Askorbinska kiselina (vitamin C), koje je u limunu u izobilju, potiče zacjeljivanje rana, te je bitan nutrijent u održavanju zdravih kostiju te vezivnog tkiva. Vitamin C također prikazuje protuupalna svojstva. Vitamin C je bitan nutrijent u održavanju dobrog zdravlja.

Prakticirajte ovo – pijte čašu tople vode s limunom u jutro mjesec dana i primjetiti ćete da može promijeniti vaš cijeli dan. Nemojte biti iznenađeni kada se ujutro pogledate u potpuno drugačijem svjetlu.

Recept je vrlo jednostavan – šalicu tople vode i sok od pola limuna. Voda ne smije biti vruća, niti hladna.