Danas ćete često čuti da određene namirnice pomažu kod ovoga ili onoga i to je sasvim u redu. Međutim, što je s onima koje su najzastupljenije i “najobičnije” u našem podneblju? Recimo, jabuke? Koliko se pažnja obraća na njihove zdravstvene koristi?

Činjenica je da je jabuka jedna od najzdravijih vrsta voća te se zbog toga i preporučuje da pojedete bar jednu dnevno. I da, što se tiče polemike o “organskim” jabukama – kod nas se veoma rijetko mogu naći, ali to nije razlog da ne konzumiramo one koje su nam dostupne.

Jabuke sprječavaju nastanak raka debelog crijeva
Prema zadnjim istraživanjima, kada prirodna vlakna jabuka fermentiraju u debelom crijevu, dolazi do stvaranja sjedinjenja koja pomažu u borbi protiv formiranja ćelija raka.

Jabuke stabiliziraju nivo šećera u krvi
Jabuke su veoma bogat izvor razgradivih vlakana koja usporavaju probavu i “ulazak” glukoze u krvotok. Nedavno istraživanje pokazuje da žene koje jedu bar jednu jabuku dnevno imaju 28% manje šansi da razviju dijabetes u odnosu na žene koje ih ne jedu.

Jabuke poboljšavaju zdravlje desni
Već odavno ih nazivaju prirodnom četkicom za zube. Iako konzumiranje jabuke zapravo ne čisti zube, njeno grickanje i žvakanje stimulira desni, a slast jabuke povećava proizvodnju pljuvačke što smanjuje propadanje zuba snižavanjem nivoa bakterija u ustima.

Jabuke sprječavaju nastanak visokog krvnog tlaka
Nedavno provedena istraživanja pokazuju da odrasli koji jedu bar dvije jabuke dnevno imaju manje šanse od razvoja hipertenzije i to do 37% u odnosu na one koji ih ne jedu.

Jabuke vam pomažu da smršavite
Jabuke se sastoje od vode i razgradivih vlakana te nakon njihovog konzumiranja vaš želudac će “tražiti” manje količine hrane. Istraživanja pokazuju da žene koje jedu tri jabuke ili kruške dnevno lakše eliminiraju suvišne kilograme.

Jabuke štite od srčanih oboljenja
Svježa jabuka je idealna užina. Jabuke su bogat izvor flavonoida – antioksidanasa koji sprečavaju nastanak srčanih oboljenja. Ipak, da biste imali koristi, jabuke morate jesti neoguljene.

Jabuke snižavaju visok kolesterol
Jabuke sadrže veoma malo kalorija, ali su zato iznimno bogate vlaknima, pektinom, koji pomaže u snižavanju lošeg kolesterola koji oštećuje arterije.


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy