O ovoj bolnoj nelagodi muškarci i žene nerado govore, a smatra se da čak više od 60 posto ljudi ima većih ili manjih problema sa hemoroidima. Donosimo vam nekoliko savjeta koji mogu biti od pomoći.

Hemoroidi su bolne proširene vene u donjem dijelu anusa i rektumu. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje, konstipacija, trudnoća, genetički faktori, starenje, prekomjerna težina, podizanje teških predmeta, dugotrajna dijareja, dugotrajno sjedenje.

Simptomi mogu uključivati krvarenje prilikom stolice, bolno oticanje i bol oko anusa. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

Kako bi sebi olakšali i kako bi spriječili pojavu hemoroida pijte veće količine vode, prehrana mora biti bogata vlaknima, voćem i povrćem, a probava redovita. Takav način prehrane pogoduje nastanku mekše stolice čime je pražnjenje crijeva olakšano, a smanjuje se i tlak, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemoroida. Također izbjegavajte podizanje teških predmeta i dugotrajna sjedenja.

Ako ste često žrtva ove neugodne i bolne pojave, u ponudi ima više vrsta protuhemoroidalnih krema ili čepića koji mogu pomoći u smanjenju otoka i boli.

A možete pokušati i s aromaterapijom. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primjena sjedećih kupki nekoliko puta dnevno s čistom, toplom vodom u koju se preporučuje dodati desetak kapljica ulja bergamota. Povećajte unos bioflavonoida tako što ćete konzumirati više citrusa, grejpa, bobičastog voća i cjelovitih žitarica.

Ako si brzinski želite olakšati bol i svrab, dobro će doći led, ali nikad ga nemojte nanositi direktno na bolno područje već led zamotajte u čisti ručnik.
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (1)add comment

franc kaze:

...
svinjska mast je najbolja
 
23 Prosinac, 2013
Glasovi: +1

Napišite komentar

busy