Najanovije istraživanje znanstvenika končano je potvrdilo ono u što mnogi već dugo vjeruju. U slučaju da vam hrana padne na pod smijete je pojesti ako na njemu nije bila dulje od pet sekundi. Dakle, pravilo pet sekundi zaista je ispravno.

Stručnjaci sa Sveučilišta Aston u Velikoj Britaniji bacili su se na posao i detaljno proučili što se događa s hranom nakon što padne na pod i koliko je bakterijama točno potrebno da prijeđu na hranu. Došli su do zaključka - što je kraće hrana na podu to manje bakterija pokupi.

Također su utvrdili da će bakterije s tepiha sporije preći na hranu nego one s laminata, pločica i ostalih ravnih površina. Osim toga, vlažna hrana i umaci brze će na sebe navući bakterije.

Ipak, bez obzira n brzinu kojom pokupimo hranu s poda uvijek postoji mogućnost zaraze. Naravno, sve ovisi o tome koliko je pod prljav.

Podsjetimo, prethodno obavljeno istraživanje pokazalo je kako je čak 87 posto ljudi nekada u životu primjenilo 'pravilo 5 sekundi'. Iznenađenje je da su tome nešto sklonije žene.
(DobreVijesti.info/Jutarnji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy