U devet područja njihova mozga znanstvenici su otkrili određene specifičnosti, a većina njih nalazila se u područjima povezanim s autobiografskim pamćenjem. Možete li se sjetiti svakog trenutka svog života od desete godine pa nadalje? Ako je odgovor potvrdan, možete kazati da imate izvanredno autobiografsko pamćenje.
Dosad su u svijetu registrirane svega 33 osobe s takvim pamćenjem, tj. fenomenom poznatim kao hipermnezija, piše Live Science. Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta (UCI), proučavajući 11 osoba s takvim sposobnostima, otkrili su otkrili po čemu se mozak ovih osoba razlikuje od mozga ostalih ljudi.

U devet područja njihova mozga otkrili su određene specifičnosti, a većina njih nalazila se u područjima povezanim s autobiografskim pamćenjem. Osim toga, sudionici istraživanja imali su čvršću bijelu tvar.

Prema riječima znanstvenice Aurore LePort, sljedeća faza istraživanja bit će posvećena otkrivanju mehanizama koji se kriju iza pamćenja.

– Je li u pitanju samo mozak i načini na koji komuniciraju njegove različite strukture? Možda je riječ o genetskom mehanizmu, a možda o molekularnom – kaže LePort.

Zanimljivo je da ljudi s hipermnezijom ne postižu naročite rezultate na testovima pamćenja i da se njihovo superpamćenje razlikuje od pamćenja onih koji mogu zapamtiti veliku količinu podataka.
(DobreVijesti.info/Vecernji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy