Sumoran odlazak u zračnu luku, nakon primjerice godišnjeg odmora prepunog akcije i zabave, često je popraćen osjećajem kako su ti dani stvarno prebrzo proletjeli. No nema razloga za zabrinutost jer jednom kada se vratite u svoju svakodnevnu rutinu, odjednom vam se čini kako je taj odmor trajao vječno.Tako kažu psiholozi koji vjeruju da je taj efekt povezan sa različitim metodama koje mozak koristi kako bi prosudio provođenje vremena. Naučiti manipulirati našom percepcijom vremena moglo bi učiniti naš život ispunjenijim i razuvjeriti one koji osjećaju kako godine brže lete što su stariji.

Misterij iza tog takozvanog "paradoksa odmora" objašnjen je u prezentaciji psihologinje Claudie Hammond na Britanskoj konferenciji udruženja psihologa u Londonu prošloga tjedna.

Gospođa Hammond kaže da kada radimo nešto novo i zanimljivo, kao kada smo na odmoru, čini nam se da vrijeme prolazi brže nego kada se dosađujemo ili smo zabrinuti.

No kada se osvrnemo unazad, naša procjena vremena se temelji na tome koliko smo pojedinačnih novih uspomena uspjeli izgraditi tijekom tog razdoblja, objasnila je. U normalnih dva tjedna prosječna osoba "skupi" samo između šest i devet novih sjećanja jer velik dio onoga što radimo zauzima naša rutina. Hammond je rekla: "Isto se događa kako starimo i stoga vrijeme počinje ići sve brže. Postoji manje sjećanja na nove stvari, a iste stvari radimo sve više i sve češće.

Ljudi koji se žale kako im se čini da godine samo prolaze pored njih i to sve većom brzinom, trebali bi malo usporiti stvari na način da učine svoje vikende što je moguće zanimljivijima i razbiju svoju svakodnevnu rutinu. Odete li do posla drugim putem, izađete iz autobusa stanicu ranije ili ako nastojite ne jesti jedno te isti sendvič za ručak svakog dana, mogli bi vam se činiti da život prolazi ipak malo sporije", dodala je.


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy