Osim što nisu jako kalorične, a bogate su vlakanima, ispostavilo se da su popularne grickalice također i pune antioksidansa. Po porciji, kokice sadrže gotovo dvostruko više polifenola od prosječnog voća, navodi se u preliminarnim rezultatima laboratorijske analize predstavljene na godišnjem sastanku Američkog kemijskog društva.

Polifenoli, vrsta biljnih kemikalija, nalaze se u hrani poput povrća, ali i čokolade, a pomažu neutralizirati štetne tvari poznate kao slobodni radikali, te se smatra da štite od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

"Nitko nije pridavao mnogo pozornosti kokicama kao izvoru ičega drugog osim vlakana", kaže vodeći istraživač Joe Vinson, profesor kemije na Sveučilištu u Scrantonu, u Pennsylvaniji, koje je financiralo istraživanje. "Kokice ukupno imaju više antioksidansa od ostalih grickalica koje možete konzumirati, a također sadrže i vlakna."

Vinson i njegovi kolege analizirali su četiri marke komercijalno dostupnih kokica. Nakon mljevenja zrna u fini prah, izdvojili su polifenole dodavanjem par otapala - proces koji otprilike oponaša ono što se događa u želucu kad se hrana probavlja.

Jedna porcija kokica, sadržavala je do 300 mg polifenola, otkrili su istraživači. S druge strane, prosječni sadržaj polifenola u voću je oko 160 mg po obroku, dok jedna porcija slatkog kukuruza sadrži 114 miligrama.

Neke vrste polifenola su pigmenti, a u voću se najveće koncentracije često nalaze u koži i sjemenkama. Isto tako, trup ili vanjski sloj od kukuruza - onaj koji se zaglavi između zubi - je najbogatiji izvor polifenola. "To je mjesto gdje su antioksidansi i vlakna", kaže Vinson. "To ne bi trebali bacati."

Rezultati naravno ne znače da kokice trebaju zamijeniti jabuke i naranče u prehrani. "Kokice nisu zamjena za voće", kaže Michael G. Coco, student kemije na sveučilištu koji je sudjelovao u istraživanju. "Voće ima druge vitamine i minerale koje kokice ne sadrže."

Međutim, rezultati ukazuju na to da su kokice zdrava alternativa zalogajima poput čipsa i krekera. Osim polifenola i niskog sadržaja kalorija, kokice su 100% cjelovite žitarice. Jedenje više cjelovitih žitarica povezano je s nižim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.

"Ovo je super vijest u smislu dobivanja drugih cjelovitih žitarica u prehrani", kaže Carolyn Brown, registrirana dijetetičarka i nutricionistica iz New Yorka. No, kokice nisu uvijek zdrave, dodaje Brown. One koje kupimo u kinu, te neke namijenjene za pripremu u mikrovalnoj, natopljene su maslacem, a sadrže i umjetne ili više nego nezdrave sastojke kojih bi kupci trebali biti svjesni. "Nisu sve kokice jednake, pa u njima možete dobiti i neke vrlo loše stvari, osobito u kokicama iz mikrovalne." Tako kao najzdraviji način pripremanja kokica preporučuje korištenje cijelih zrna, a dodavanje malo maslinovog ulja ili maslaca također je u redu. Osim toga, okus kokica se može obogatiti začinima i aromama poput parmezana ili chili papra.

 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy