1. Najstarija žarulja - radi 111 godina. Najstarija žarulja na svijetu gori već 111 godina, a ima i svoj fan klub sa tisućama članova te svoju web stranicu. Žarulja je spojena na struju još od 1901. a ponosno mjesto na kojem se nalazi je vatrogasna stanica u Livermoru, u Kaliforniji. Žarulju je dizajnirao Adolphe Chailet, koji se s Thomasom Edisonom natjecao koji će od njih napraviti najbolju žarulju na svijetu, te ju je on i darovao vatrgoasnoj postaji.

2. Najstariji usisavač - radi od 1904.
Nakon 108 godina, i dalje usisava, a posjeduje ga Harry Cox. Usprkos njegovom entuzijazmu za stare strojeve, njegova supruga Jacqueline ignorira bučan i težak antikvitet te preferira čišćenje sa nešto modernijim modelom.

3. Stari hladnjak - radi 77 godina
Kada je obitelj Kinghorn kupila potpuno novi hladnjak 1936. godine, nadali su se da će se pokazati kao dobra investicija. No nisu mogli ni zamisliti da će tri četvrtine stoljeća kasnije, hladnjak raditi jednako dobro. Ovaj hladnjak nije nikada trebalo popravljati, osim povremenih zamjena dijelova. Ponosno mjesto zauzima u kuhinji Rosemary Kinghorn, koja je naslijedila uređaj od svoje svekrve, izvorne vlasnice koja je umrla 1957. 79-godišnjakinja kaže da nije bilo potrebno nikakvo popravljanje već više od 30 godina, kada je njezin suprug zadnji puta zamijenio jedan od dijelova. Gospođa Kinghorn kaže da je hladnjak bio jedan od posljednjih napravljenih bez svijetla, ali je podsjetnik na doba kada su stvari bile napravljene da traju.

4. Najstarije računalo koje radi - radi od 1958.
Nalazi se u jednoj kompaniji u Japanu, napravljeno je 1958. i danas još uvijek radi. Prošlo je kroz neke male nadogradnje tijekom godina kako bi nastavilo raditi, ali još uvijek ima isti unutarnji sistem. Cilj tvrtke je da nastavi raditi još nekoliko godina kada će doživjeti svojih 60. godina funkcioniranja.

5. Najstariji humanoidni robot - napravljen 1950.
Nije imao nikakvu inteligenciju, a kretao se samo sporim i teturajućim metalnim stopalima. No jedan od prvih britanskih humanoidnih robota, napravljen neposredno nakon Drugog svjetskog rata, dobio je novi život nakon propadanja u garaži posljednjih 45 godina. Bivši 79-godišnji časnik Tony Sale, napravio je nevjerojatnog robota, Georgea, 1950. za samo 20$ koristeći staro željezo aviona. Gospodin Sale u to je vrijeme imao samo 19 godina, a njegov čudesni robot veličine čovjeka, koji je mogao hodati i "pričati", zapanjio je svijet. Nažalost, računala tog doba bila su previše gruba i velika da daju Georgeu pamćenje i inteligenciju, tako da je bio spremljen u Saleovu garažu i ostavljen da skuplja prašinu. No sada, nakon gotovo pet desetljeća, robot gospodina Salea je ponovno proradio nakon stavljanja dvije nove baterije i podmazivanja.

6. Najstariji britanski TV - radi 75 godina
Za 5000 funti možda biste očekivali veći i ravniji ekran, no ovaj televizor ipak dolazi s poviješću od 75 godina emitiranja. Napravljen 1936., Marconi tip-702 je najstariji televizor koji radi u Velikoj Britaniji. Kupljen je za nešto manje od 100 funti, samo tri tjedna nakon što je počeo televizijski prijenos u Britaniji, a sa samo jednim kanalom koji se emitirao, i to dva sata dnevno, nije bilo puno potrebe za daljinskim upravljačem. Ono što televizoru nedostaje u pogledu moderne tehnologije, nadoknađuje se u pouzdanosti. Samo 30% njegovih komponenti je zamijenjeno tijekom njegovog životnog vijeka, a sve sa identičnim dijelovima. TV sada ima pretprodajnu procjenu od 5000 funti, ali stručnjaci očekuju da će postići i puno više.

7. Najstariji semafor na svijetu - radi od 1932.
Unatoč negodovanju zavidnih suparnika, Ashville u državi Ohio stoji iz svoje tvrdnje da posjeduje najstariji semafor na svijetu. Semafor je dizajnirao stanovnik Ashvillea Teddy Boor, te je sada u stalnoj postavi Ohio gradskog muzeja. Semafor nije prestao raditi od 1932., kada je bio postavljen na uglu Main i Long ulice. Kako se navodi u muzeju, semafor se povukao sa dužnosti 1982. jedino zbog toga što daltonisti nisu mogli znati je li svijetlo zeleno ili crveno. Desetljećima nakon što je svoj dom pronašao u muzeju, semafor danas usmjerava pješake unutar muzeja, trajno zaštićen i još uvijek upaljen.

8. Najstariji hotel na svijetu koji još uvijek radi - prima goste već 1300 godina
Hoshi Ryokan u Japanu, ispunjava uvjete za najstariji hotel na svijetu. Ima povijest od 1300 godina djelovanja, kroz 46 generacija obiteljskog vlasništva. Hotel ima restoran, spa, gostinjske sobe, vrt, kazalište, hodnik, salu za festivale i nekoliko drugih jedinica čije su funkcije poznate samo Japancima. Mnoge od soba zadržale su tradicionalne japanske interijere, dok su druge renovirane u moderan ambijent.

9. Najstariji svjetski automobil - napravljen 1884.
Automobil na parni pogon, "najstariji automobil na svijetu koji još uvijek vozi", prodan je u listopadu 2011. na aukciji za 4,6 milijuna dolara. Auto je napravljen u Francuskoj 1884., oko godinu dana prije nego su Gottlieb Daimler i Karl Benz u Njemačkoj, neovisno jedan od drugoga, napravili prve automobile na eksperimentalni benzinski pogon. Parni automobil koji je nosio nadimak "La Marquise" je prvobitno napravljen za francuskog grofa De Diona, jednog od osnivača kompanije koja ga je proizvela. Pogonjen ugljenom i drvima, potrebno je ložiti vatru oko pola sata da bi se proizvelo dovoljno pare za vožnju. Najveća brzina bila mu je 61 km/h, a njoj se približio  na "Prvim automobilskim utrkama na svijetu" 1887.

10. Najstarije kino na svijetu koje radi i danas - otvoreno 1909.
2009. godine je Szczecin, poljska kinodvorana, te najstarije kino na svijetu koje kontinuirano radi, proslavilo 100. rođendan. Helios Welt-Kino-Theater, kako je kino nazvano u to vrijeme, otvorilo je svoja vrata 26. rujna 1909. godine sa tri filma, a tada je cijena ulaznice iznosila samo dva groša. Dva svjetska rata nisu zaustavile nastavak predstava, to se dogodilo jedino kada je kino bilo obnavljano. Kino je ovjekovječeno u pjesmi Little Cinema iz 1947. kada ga je pjesnik Konstanty Ildefons Galczynski opisao kao "najbolje malo kino gdje možeš na sve zaboraviti". Trenutni vlasnik Jerzy Miskiewicz preuzeo je kino 1999. kada je bilo u prilično propadajućem stanju, te 2002. uložio vrijeme i novac kako bi ovom dragulju vratio stari sjaj. U svom izdanju 2005. Guinnessova knjiga rekorda izdala je potvrdu kojom se potvrđuje da je ovo kino najstarije na svijetu.

 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy