Nema ništa loše u kavi, no smatrate li da s njom ipak pretjerujete, donosimo vam neke od savjeta kako smanjiti ovisnost bez prevladavanja osjećaja mrzvovoljnosti, umora pa i glavobolje.

Postupno smanjujte
"Ako pijete puno kave, možda biste ipak trebali prestati polagano", kaže Keri Gans, autorica knjige "Mala promjena prehrane" To bi trebalo pomoći ublažiti intenzitet simptoma odvikavanja i dati vam vremena da razvijete nove navike koje će zamijeniti stare. "Nove navike ne stvaraju se preko noći", kaže Gans. No koliko brzo ćete se uspjeti odvojiti od kofeina i koliko dugo će to trajati ovisi za početak i o tome koliko je pijete. Imajte na umu da kofein možete dobiti i iz drugih izvora, poput čokolade.

Pronađite drugo piće

Jedna od prvih stvari koje Gans savjetuje je i da zamijenite kavu s drugim pićima, pa čak i kavom bez kofeina. Kava bez kofeina je dobro zamjensko piće i u isto vrijeme način odvikavanja od obične kave. Također možete probati i neki drugi topli napitak poput biljnog čaja.

Pijte više vode

Konzumiranje više vode je još jedan odličan način za detoksikaciju. Keri Gans također kaže da su mnogi teški ovisnici o kofeinu rekli da im je hidratacija pomogla ostati usredotočenima dok su se odvikavali od kofeina. Teškoće u ostajanju budnima, te problemi s koncentracijom su glavni simptomi povlačenja kofeina, prema jednom nedavnom istraživanju.

Uključite tjelovježbu

Vježba je također stimulans, možda i veći od kofeina. Dakle, fizička aktivnosti je siguran način za borbu protiv umora, kao i razdražljivosti prilikom nedostatka kave. "Energiju jednostavno dobivate vježbanjem koje oslobađa endorfin", kaže Gans. Endorfini su neurotransmiteri koji imaju efekt morfija, pojavljuju se u našem mozgu prilikom tjelesne aktivnosti te prilikom prepuštanja raznim drugim aktivnostima koje nam predstavljaju ugodu, opuštaju nas i stvaraju osjećaj sreće.

Jedite zdraviju hranu
Zdravom hranom također se možete boriti protiv umora. Osnovno pravilo? Držite se podalje od raniniranog šećera i masne brze hrane. "Dajte gorivo vašem tijelu, ali ne putem teške hrane koja je bogata masnoćom", savjetuje Gant. Takva hrana samo će vas učiniti pospanima. Umjesto toga, odlučite se za ugljikohidrate bogate vlaknima poput cjelovitih žitarica, te voće i povrće. "Hrana je izvor energije. Morate biti sigurni da ste osigurali odgovarajuće količine".

Imajte konstantne obroke
To znači da ne dozvolite da vaš "spremnik" ostane prazan duže od četiri sata. Tako ćete otkloniti umor i opću slabost. Osobito je važno ne preskakati doručak. Započnite dan s vlaknima i proteinima poput zobenih pahuljica, bjelanjaka, voća i sl.

Naspavajte se
Obilne količine kofeina mogu biti povezane i s nedovoljnim snom. S obzirom da kava ima svojstva stimulansa, normalno je da ćete zbog njenog manjka osjećati umor. Najbolje oružje protiv toga upravo je san. Trebate pronaći druge izvore energije, a prvi i najvažniji je dobar odmor tijekom noći. Kako bi ga osigurali, izbjegavajte dremuckanja, redovito vježbajte i svake večeri idite u krevet u isto ili slično vrijeme.

Opustite se i uživajte
Joga, meditacija, masaža i ostale tehnike opuštanja mogu poslužiti u mnoge svrhe. Pomoći će kod razdražljivosti i problema s koncentracijom koji su povezani s manjkom kofeina. "Ako smatrate opuštajućim sjedenje i ispijanje šalice kave, potražite nešto drugo što vas može opustiti", savjetuje Bethany Thayer, direktorica wellness programa. "To nešto drugo može biti sat joge ili samo pet minuta sjedenja u miru i tišini".

 


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy