Austrijski avanturist koji planira izvesti najveći slobodni pad u povijesti najavio je da će rekord pokušati ostvariti kasnije ove godine. Felix Baumgartner će iskočiti iz balona u stratosferi s visine od 36,5 km gdje bi i pukotina u njegovom odijelu pod tlakom mogla dovesti do naglog gubitka svijesti. Padat će tako brzo da će postati prva osoba koja će bez pomoći i sigurnosti letjelice postići brzinu veću od zvuka.


Mnogi su nastojali ostvariti taj podvig kroz desetljeća, ali nitko nije uspio. Felix Baumgartner već je poznat po akrobacijama poput skakanja s tornjeva Petronas u Maleziji, kao i sa jedne od najviših zgrada na svijetu, tornja Svjetskog financijskog centra u Taipeiju u Tajvanu.

U videu izdanom za promociju njegovog pokušaja, Baumgartner je rekao da je posljednji test prije nego ostvari skok bio uspješan. "To znači da mogu to izvesti, mogu to obaviti. Oprema će funkcionirati", rekao je. Najvažniji dio opreme bit će njegovo odijelo koje će ga u potpunosti obložiti kako bi održalo tlak zraka i osiguralo opskrbu kisikom. Odijelo je slično onome kojeg nose astronauti, ali mora biti jače i pokretljivije.

Inžinjeri su testirali odijelo s Baumgartnerom u njemu, tako da su simulirali uvjete leta kapsulom u vakuumskoj komori. "Odijelo radi svoj posao", rekao je Baumgartner. Ono će ga štititi od ekstremne hladnoće, na temperaturi koja pada do 70 Celzijevih stupnjeva ispod nule, a također će morati i izdržati probijanje zvučnog zida.

Kapetan David Gradwell, šef zrakoplovne medicine Britanskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva opisuje ovaj pokušaj kao zadivljujući i prepun izazova. "Gospodin Baumgartner će padati jako brzo, stoga će morati biti siguran da ostane stabilan kako se ne bi vrtio van kontrole", rekao je za BBC News.

Ako pokušaj uspije, potući će rekord koji je 1960. postavio pukovnik Joe Kittinger, koji je izveo slobodni pad sa 31,3 km visine. Kittinger je dio Baumgartnerovog tima i vjeruje da će novi pokušaj uspjeti. No umirovljeni bivši pukovnik USAF-a priznaje da će se kada Austrijanac skoči "pomoliti za njegov skok."

BBC/National Geographic je o ovom projektu također napravio i dokumentarac.

 


Komentari (1)add comment

mario kaze:

...
Sretno...............................................
 
15 Veljača, 2012
Glasovi: +1

Napišite komentar

busy