Gotovo dvije trećine muškaraca počne gubiti kosu do vremena kada navrše 60 godina. Godišnje tako potroše oko milijardu dolara na svakojake proizvode i tretmane kako bi to spriječili u što je moguće većoj mjeri. No američki stručnjaci tvrde da su za gubitak kose krive kožne stanice na glavi koje u određenom trenutku jednostavno prestaju sazrijevati. Iako nema lijeka za ovaj problem, postoji mnogo pretpostavljenih uzroka oko kojih se muškarci brinu više nego što bi trebali. Stoga ako još ne znate, vrijeme je da saznate koji se to mitovi vezuju uz ćelavost.
Mit: Gubitak kose prenosi se s majčine strane
Ne baš u potpunosti. Primarni gen povezan s gubitkom kose naslijeđuje se od majke, ali ulogu imaju i drugi geni naslijeđeni s očeve strane. Tako su muškarci čiji je otac ćelav i sami skloniji tom problemu.

Mit: Ako ste ćelavi, stari ste
Baš naprotviv, gubitak kose može pogoditi i tinejdžere i uobičajen je između 20-ih i 30-ih godina. Što ranije počne, veće su šanse za potpuni gubitak kose.

Mit: Nošenje kapa potiče ispadanje kose
Dobra vijest za one koji se oslanjaju na kape kako bi prekrili svoje sjajno tjeme. One ne uzrokuju nikakvu štetu. No to se ne može reći za prljave kape i šešire pune bakterija koji mogu dovesti do infekcija kože glave. Stoga se pobrinite da budu čisti.

Mit: Traume mogu uzrokovati gubitak kose
Istina - ali samo djelomično. Stres može ubrzati njeno opadanje, ali neće uzrokovati gubitak kose koju biste ionako izgubili. Nagle promjene težine - bilo debljanje ili mršavljenje, također mogu ubrzati taj proces.

Mit: Ako želite imati što više kose, klonite se se gelova i sprejeva za kosu
Nema potrebe za tim jer oni ne uzrokuju ćelavost, kao ni šampon, često pranje kose ili perut.

Mit: Izlaganje suncu može potaknuti ćelavost

Nije istina. Solariji također nemaju nikakvog efekta.

Mit: Puno ugljikohidrata vodi do gubitka kose
Ugljikohidrati i crveno meso daju hranjive sastojke koji mogu samo pomoći kosi. No neka istraživanja ukazuju da manjak željeza može biti usko povezan s gubitkom kose. Tretmani s dodacima željeza mogli bi stoga potaknuti njen rast.

Mit: Seksualno najaktivniji muškarci prvi ćelave
Jedan od najpopularnijih mitova u kojem nema nimalo istine. Istraživanja su pokazala da ćelavi muškarci nemaju više testosterona od ostalih.


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy