Urednici Huffington Posta izdvojili su istraživanja objavljena 2011. koja daju najveće nade za praktičnu primjenu u skoroj budućnosti. Pogledajte što sve obećava medicina 21. stoljeća. Ove godine smo čuli da psi mogu nanjušiti rak pluća, da se na osnovu uzorka pljuvačke može odrediti nečija starost, da virusi uzrokuju većinu tumora, da bi tablete za mršavljenje mogle postati djelotvorne i bezopasne, da postoji cjepivo protiv malarije i samo jedna tableta dnevno za terapiju HIV pozitivnih.

Huffington Post zadivilo je prije svega otkriće da se tumor dojke može uništiti u par minuta te da postoji nada za cjepivo protiv Alzheimerove bolesti. Dakako, istraživanja koja se nalaze na listi najzanimljivijih medicinskih otkrića ove godine bude velike nade, ali se trebaju tek pokazati praktičnim rješenjima.

Liječenje autizma i Parkinsonove?
Iznimno istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard koje uključuje presađivanje matičnih stanica u mozak nudi nadu za liječenje autizma i Parkinsonove bolesti. Pokuse su za sada izvodili samo na miševima. Znanstvenici su prenijeli zdravu matičnu stanicu iz mišjeg embrija u mozak starih miševa koji nisu mogli koristiti leptin, hormon koji sugerira tijelu kad treba prestati s jelom.

Jednostavnije i bolje dijagnosticiranje raka dojke
Novi skener detektira rak dojke u sekundi uz pomoć tehnologije koja se koristila za razminiranje terena. Britanski znanstvenici razvili su revolucionarni sistem za pregled dojke. Skener koji koristi radiovalove je jednostavniji, sigurniji, jeftiniji i manje bolan nego tradicionalni mamogram koji koristi X-zrake.

Test kojim će predvidjeti mogući srčani i moždani udar
Znanstvenici su otkrili pet novih gena koji uzrokuju srčani udar i moždani udar te se nadaju da će im ovo otkriće omogućiti da bolje odrede kada će nastupiti udar. Znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu do otkrića pet genetičkih varijanti koje utječu na pojavu udara došli su nakon proučavanja krvnog tlaka kod 25.000 osoba. Cilj istraživanja bio je otkriti koju ulogu igraju geni u razvoju povišenog krvnog tlaka.

Lijek za nesanicu?
Besane noći bi mogle postati stvar prošlosti. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Boston su otkrili da nedostatne količine enzima kinase uzrokuje pospanost.

Zagrijavanje ubija rak dojke u par minuta
Koristeći preferencijalnu ablaciju radiofrekvencije naciljane stanice tumora dovode se do 'prokuhavanja' na 70 do 90 stupnja Celzijeva i uništavaju se za par minuta.

Enzim (ne)plodnosti
Stručnjaci iz Imperial College London otkrili su 'okidač plodnosti' koji bi u budućnosti mogao pomoći pri liječenju neplodnosti i spontanih pobačaja. Studija objavljena u listu Nature Medicine otkrila je enzim koji određuje neplodnost i šanse od spontanog pobačaja te djeluje kao svojevrsni 'okidač'.

Cjepivo protiv Alzheimerove bolesti
Cjepivo koje bi spriječilo razvoj zastrašujuće demencije nude istraživači s Georgetown University Medical Center u Washingtonu. Oni su ustanovili da bi rano ubrizgavanje ovog cjepiva moglo spriječiti pojavu upalnih procesa na mozgu.
(DobreVijesti.info/Magazin.Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy