Jeste li se ikada vozili zrakoplovom i gledajući oblake poželjeli da lebdite na jednom od njih? I da ne morate stići u taj i taj grad u unaprijed određeno vrijeme već da samo uživate putujući gdje vas vjetar nosi? Putujući oblak - tako se zove projekt portugalskog dizajnera i arhitekta Tiaga Barrosa s njujorškom adresom, nedavno predstavljeni prvi zrakoplov-oblak na svijetu koji je odraz upravo tih ideja.

Iznenađenje na američkom natječaju pod nazivom ‘Život tempom vlaka’, ‘putujući oblak’ je futurističko prijevozno sredstvo čiji bi se korisnici trebali osjećati kao da lebde na nebu. Projekt nije pobijedio, no zato je privukao mnogo pažnje porukom i konceptom i zaradio jako dobre komentare.

Nova ideja, nadahnuta starim zeppelinima, zamišljena je kao konglomerat balona u čijoj se unutrašnjosti nalazi čelična konstrukcija, a pokriven je najlonom. Dizajnom podsjeća na gigantski oblak, a putnici se ukrcavaju ljestvama. Putuje se sjedeći na oblaku ili šećući njime.

- Ovaj projekt je rezultat vizije o drugačijem pristupu kretanja po Sjedinjenim Državama, a istodobno je pokušaj oživljavanja samog čina putovanja. Zašto putovati brzo? Čemu uvijek imati određen cilj? U današnje vrijeme, sve je unaprijed određeno i svi stalno nekud žure. Stigao je trenutak da se razmisli o činu putovanja i počne u njemu uživati - objasnio je Barros.

Putujući oblak svakako nema veze s točnim i preciznim. Barros svejedno vjeruje da bi se moglo raditi o budućnosti zračnog putovanja i vjeruje da bi uskoro moglo doći do proizvodnje. Projekt nije pobijedio, no on je sretan što ga je predstavio svijetu.

- Putovanje je bit. Zamislite da putujete brzinom vjetra u posve održivom objektu koji za sobom ne ostavlja ljudski trag - objasnio je Barros.
(DobreVijesti.info/Jutarnji.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy