Iako ste ludo zaljubljeni i jedva čekate da opet ugledate ljubljenog, morate ponekad misliti i na sebe i raditi stvari koje se tiču samo vas. Zapravo je sasvim prirodno da želite vrijeme samo za sebe, piše Jessica Padykula za Canadianliving.com. Razloge zašto je dobro i bitno da svaki partner ima svoje vrijeme nabrojala je Tina B. Tessina, autorica nekoliko knjiga o odnosima i vezama.

Imati vlastite hobije i aktivnosti koje ne uključuju partnera važne su i za kvalitetu veze. Odvojenost osvježava i stvara pozitivnu energiju jer će vam partner po malo nedostajati dok ste, primjerice, na tečaju keramike. Osim toga, ako ste stalno zajedno, počinju vas nervirati sitnice i propuštate dobre stvari.

Želja za slobodnim vremenom ne znači da je veza u krizi ili da nešto ne valja. Svi imamo urođenu želju za povezanošću s drugima i želju da ponekad budemo sami ili radimo nešto drugo.

'U dugim vezama osobe mijenjaju jedna drugu i granice se brišu. Tako se često dogodi da osoba više ne zna tko je i što voli, a to može biti frustrirajuće', objasnila je Tessina. Dodaje da je upravo zato potrebno da partneri imaju svoje vrijeme i razvijaju svoju osobnost. Ta se pogreška često događa ženama jer su previše fokusirane na bliske ljude i zaborave na svoje potrebe.

Ne postoji prava količina vremena koja je nekome potrebna da bude zadovoljan jer je to vrlo individualno.

Kako organizirati slobodno vrijeme?
Ako se inače ne bavite redovito sportom ili nekim drugim aktivnostima, već s vremena na vrijeme popijete tek kavu s prijateljicama, znajte da ima puno stvari koje možete raditi sami. Za početak možete koji put otići u kafić i čitati, posjetiti muzej, otići u kino. Ako to spojite s odlaskom na masažu ili nekim drugim tretmanom koji želite, sigurno ćete se osjećati bolje i imati više samopouzdanja, a s partnerom ćete imati neke nove teme za razgovor.

Tessina je primjerice za sebe odredila četvrtak kao dan kada ima svoje vrijeme i tada pliva, vježba ili ide na ručak sama. Ističe da je puno puta odbila čak i prijateljice jer voli ručati sama.

A što kaže druga strana?
Problemi se najčešće javljaju ako partner smatra da nema potrebe za vremenom za sebe te to povezuje s poteškoćama u vezi. No dužim razgovorom i uvijek dobrodošlim kompromisom oba partnera mogu biti zadovoljna konačnim dogovorom.

Kako se dogovoriti oko podjele vremena i obaveza?
Ako vaš partner treba više vremena za sebe nego vi, organizirajte to vrijeme tako da neki drugi dan odete s prijateljima van, na vježbanje ili primjerice ostanete kod kuće i kvalitetno provedete vrijeme sa svojom djecom.

Partner voli malo više diskutirati o vezi, ali vi nekako ne mislite da je potrebno toliko rasprave oko svake teme. Dogovorite dan kada imate najmanje obaveza da se možete posvetiti razgovoru i raspraviti sve što bi htjeli.

Mnogobrojna obitelj s jedne strane može zadavati puno muke. Ukoliko partner ne voli provoditi previše vremena s vašom obitelji jer mu je nelagodno jednostavno ih koji put posjetite sami.

U svakom slučaju, potrebno je shvatiti da su osobe u vezi individue s drukčijim željama i potrebama koje treba prihvatiti i dogovorom postići da nijedna strana zbog toga ne pati.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy