Sigurno znate zašto su bundeve važne ovih dana - dolazi najstrašnija i najjezovitija noć u godini kada se zla stvorenja bude i jedino ih može otjerati ukrašena bundeva. Vaši će klinci sigurno biti oduševljeni ako se zajedno posvetite ukrašavanju i osmislite kostim pa evo nekoliko prijedloga.

Noć vještica slavi se posljednje noći u mjesecu listopadu. Prema starim vjerovanjima, koja su potekla od Kelta, te se noći oslobađaju sve mračne i zle sile na zapovijed boga Samhaina.

Nekada davno stari Kelti živjeli su na području Velike Britanije i Francuske, a u Noći vještica rezbarili su repu i vjerovali da će tako otjerati zle duhove. U nju bi stavili svijeću i hodali selom da rastjeraju sve mračne sile. Kada su njihovi potomci stigli u Ameriku u potrazi za boljim životom, poželjeli su zadržati stari običaj. Nisu mogli pronaći tako veliku repu pa su se poslužili bundevom.

Odabir bundeve
Bundeve ćete lako pronaći na tržnici ili u velikim trgovačkim centrima, a pri kupnji razmislite gdje će stajati i pazite da ne budu prevelike ili premalene. Kad odredite radno mjesto za mala umjetnička djela, prvo trebate odrezati vrh bundeve da biste žlicom mogli izdubiti unutrašnjost. Velike bundeve teško je rezati pa je najbolje da taj posao obavite sami. Preporučujemo da usta, nos i oči iscrtate flomasterom, a zatim počnite rezati. Na kraju u bundevu možete staviti svjećicu i Noć vještica može započeti!

Kostimi
Ovi su kostimi potpuno jednostavni za izradu, većinu stvari možete pronaći kod kuće, a super izgledaju jer su originalni.

Šišmiš kapa
Ovaj kostim ne zahtijeva posebno maskiranje ni dodatnu odjeću, savjetuju na familyfun.com.go. Uz kapu, dijete može obući tamnu majicu i hlače i kostim je gotov. Potrebni su vam crna kapa, tvrđi karton, crni i bijeli materijal poput flisa, dva crna gumbića i kvačice te škare i ljepilo.

Od kartona izrežite dva krila, a predložak možete isprintati ovdje. Kad izrežete podlogu, napravite krila istog oblika i od crnog materijala za obje strane kartona. Zalijepite materijal na karton i pričekajte da se osuši. Zatim namjestite rubove krila sa svake strane kape i pričvrstite ljepilom, a s unutarnje strane dodatno osigurajte kvačicama da se krila ne pomaknu. Sada još preostaje izrezati dva mala bijela kruga i na njih zalijepiti crne gumbe (oči) i dva crna uha te je vaša kapa gotova.

Mala vračara
U ormaru sigurno imate pregršt starih suknji, majica, nakita i šalova pa ćete bez problema obući dijete poput vračare. Držite se samo jednog pravila - što šarenije, to veselije!

Maloj vračari uz kostim izradite i kristalnu kuglu. U plastičnu kuglu koja izgleda poput akvarija stavite šarene trakice pa ubacite komad celofana. Njega je najbolje malo oblikovati rukama i zatim sve posipati šljokicama. Rubove akvarija namažite ljepilom i gore pritisnite plastični tanjur. Pričekajte da se osuši, okrenite i možete početi s proricanjem!

Princeze, vile, vještice
Vjerojatno kod kuće imate neku suknjicu ili haljinicu od tila kojoj možete dodati krila. Njih ćete lako izraditi od tankog gumiranog materijala ili tvrđeg kartona. Probušite rupe i uvedite tanku gumicu tako da ih dijete može staviti na ramena. Krila možete ukrasiti na puno načina - kamenčićima, naljepnicama ili pak šljokicama. Ako niste vični šivanju, vješticu ćete lako napraviti od velikih crnih vreća za smeće. Na dnu vreće prorežite otvor za glavu, a sa svake strane po otvor za ruke. U struku povežite vreću crnom trakom. Kapu možete kupiti ili izraditi sami. Tuljac od kartona na širem dijelu prorežite na nekoliko mjesta i zalijepite za obod koji ste prethodno napravili. Kad se ljepilo osuši, možete bojati temperama, a možete i obložiti kolažom. Ista ideja može vam poslužiti za kostim vile ili čarobnice, a iskoristite svoje dulje majice ili tunike te ih u struku stegnite remenom ili trakama.

Kostim vampir
Za ovaj kostim najvažnije je da se dobro poigrate šminkom. Postoje, primjerice, bijeli sprejevi za kosu pa vaš mališan na jednu večer može postati i grof Drakula. Lice možete pobijeliti sjenilom za oči, pokoju kap krvi iscrtati ružem za usne, a umjetne zube kupiti u bilo kojem trgovačkom centru. Bilo koja odjeća može poslužiti za kostim, jedino od materijala izrežite plašt i našijte trake za vezanje. Ukoliko nemate šivaću mašinu, rubove plašta možete urediti tako da ih presavijete, između stavite flizelin i zalijepite peglom.
(DobreVijesti.info/TPortal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy