Ronioci su na dnu mora pronašli olupinu broda poznatog pod imenom S.S.Gairsoppa, koji je 1941. godine prevozio srebro iz Indije u Englesku. Brod je bio samo dio konvoja koji se kretao prema Liverpoolu, no potonuo je u blizini Irske. Ronioci su nakon gotovo 70 godina na dnu mora pronašli olupinu broda, a zajedno s njim i 240 tona srebra za koje je procijenjeno da vrijedi oko 200 milijuna dolara.

Ovo je najveće otkriće dragocjenog blaga na tim dubinama, tvrde u kompaniji Odyssey Marine Exploration. Oni su zaslužni za ovaj pronalazak, a angažirala ih je britanska vlada.

"Imali smo sreće prilikom pronalaska olupine broda jer je bila lako dostupna i okrenuta, tako da su ronioci bez problema mogli ući u nju. Vjerujem kako ne bi trebalo biti nikakvih problema s vađenjem pronađenog srebra", rekao je Greg Stemm, ravnatelj Odysseye.

Pronađeni brod plovio je iz Kalkute, a njime se prevozio čaj i tone srebra. U Freetownu u Sijera Leoneu brod se pridružio vojnom konvoju koji se kretao prema Velikoj Britaniji. Bio je dugačak 126 metara, a na njemu je bila posada od 85 ljudi. Svi su oni poginuli u oluji i naletima jakog vjetra u moru u blizinu Irske.
(DobreVijesti.info/DanasNet.hr)


Komentari (1)add comment

Dolores ZG kaze:

26 Rujan, 2011
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy