Za dobro osmišljen kućni ured potrebno je riješiti nekoliko osnovnih stvari – prostor unutar doma, odabir i raspored namještaja i opreme, instalacije, ergonomiju, sigurnost, osvjetljenje, zvučnu izolaciju te prostoru dati osobnost. Prostor treba odgovarati stilu rada i osigurati atmosferu koja će omogućiti najbolju produktivnost. Onima koji provode malo vremena u kućnom uredu bit će možda dovoljan kutak u npr. dnevnoj sobi. U suprotnom, potrebna je posebna prostorija, što je najbolje rješenje i u slučaju kad je za rad potreban mir.

Dobro je napraviti probu i prije samog uređenja provesti jedan do dva radna dana na odabranom mjestu. Ovisno o raspoloživim sredstvima, za potrebe kućnog ureda može se izgraditi dodatni prostor, preurediti tavan ili garaža, a u slučaju ograničenih sredstava, ured će se prilagoditi postojećem prostoru. Dobro je razmisliti o zasebnom ulazu, što je važno ako klijenti dolaze u ured. Ured tada treba smjestiti uz ulaz, uz koji je dobro postaviti i prostor za sastanke, a u blizini je prikladno imati i zaseban WC.

Ovisno o potrebama, mogućnostima i domišljatosti, moguće su razne varijante – od korištenja garaže, zatvorene lođe, dijela hodnika, prostora ispod stepenica do korištenja nekog dijela dnevnog boravka, blagovaonice ili spavaće sobe, u koji se može smjestiti namještaj koji sam za sebe postaje kućni ured. U slučaju da se ured postavlja u zajedničkoj prostoriji, kao npr. dnevnom boravku i sl., dobro je postaviti dekorativni paravan ili biljke.

Potrebno je odabrati namještaj koji omogućuje lako obavljanje zadataka i praktičnu pohranu dokumenata i opreme. Uz obavezno ergonomski oblikovan radni stolac, potrebno je nabaviti i odgovarajući radni stol, te manji mobilni ormarić za pohranu dokumenata i potrebnog pribora. Pohrana dokumenata često je najveći problem. Iako se najčešće želi imati sve na jednom mjestu, dobro je izbjegavati prenatrpanost prostora. Dokumenti koji se ne koriste svakodnevno mogu biti pohranjeni na drugom mjestu.

Izuzetno je važan odabir dobrog ergonomskog stolca. On mora imati podesivu visinu i dubinu sjedaće plohe, mora omogućiti nekoliko položaja rada, treba imati podesive rukonaslone i potporu za donji dio leđa. Jednako je važan i odnos između radnog stola i stolca, te ispravan položaj monitora i tipkovnice.

Monitor treba stajati tako da se izbjegne refleksija i bliještanje. Rasvjeta treba biti dobro raspoređena tako da se ne pojavljuju sjene na radnoj površini
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy