Zbog predivnih plaža na kojima svatko može pronaći mjesto za kupanje i zabavu po svom ukusu hrvatska je obala posljednjih godina nezaobilazna na top ljestvicama najboljih ljetnih destinacija. Najhvaljeniji je i dalje bolski Zlatni rat, jedno od poznatijih mjesta za daskanje i simbol hrvatskog turizma koji mijenja oblik ovisno o valovima i morskim strujama.

No, uz taj nezaobilazni 'biser Jadrana', koji je nedavno, po izboru L. A. Timesa, uvršten i među 40 najneobičnijih mjesta na svijetu, strani mediji svake godine otkrivaju nekoliko novih čarobnih mjesta od Istre do krajnjeg hrvatskog juga.

Istra i Kvarner
Njemački dnevnik Bild tako je ispred Zlatnog rata na popis 40 najljepših svjetskih plaža uvrstio creske Lubenice – skrovito mjesto, netaknute prirode i mirisa mediteranskog bilja. Plaža se nalazi ispod istoimenog srednjovjekovnog gradića izgrađenog na litici koja se 378 metara uzdiže nad morem najvećeg jadranskog otoka Cresa. Do nje nije lako stići, no trud će se zaista svakome isplatiti.

Netaknuta priroda pomogla je i istarskom Rtu Kamenjak da se popne na popis deset najpoželjnijih i najzanimljivijih skrovitih plaža Mediterana u izboru Lonely Planeta. Kamenjak je opisan kao divlja ljepotica južno od Pule, koji je kultni status među posjetiteljima hrvatskih plaža zaslužio zbog osjećaja da se nalazite na 'kraju svijeta'. Lonely Planet uz njegov status zaštićenog rezervata naglašava i ljepotu kristalno čistog mora, šljunčane uvale te obilje divljeg raslinja, a preporučuje i tamošnji beach bar namijenjen svima željnima druženja i zabave.

Stranim se medijima u Istri sviđa i Usamljena plaža kod Rovinja, iz kojega se brodom za svega desetak minuta vožnje dolazi i do Crvenog otoka, poznatog po žalu, pijesku te nizu sportskih sadržaja.

Britanske je novinare očarala i lovranska plaža Medveja koju opisuju kao idealno mondeno okupljalište za 'obitelji sa stilom'.
Na Kvarneru se ne smije izostaviti ni Rajska plaža u Loparu na Rabu, najfotografiranija pješčano-šljunčana plaža nakon Zlatnog rata, savršena za djecu kojoj ionako ne smeta gužva u špici sezone.

Zadarsko područje
Zbog pijeska i plitkog mora djeca obožavaju i Sabunike te Kraljičinu plažu kod Nina. Kako su obje i u najtoplijim danima izložene povjetarcu s velebitskih strmina, ove su pješčane uvale pogodne i za wind-surfere, ali i starije kupače koji će potražiti i ljekovito blato pogodno za kožna i reumatska oboljenja.

Na tom je području poznata i plaža Saharun nedaleko od Božave, na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka. Sitni bijeli pijesak moru na ovoj plaži daje jedinstvenu tirkiznu boju, a u blizini je i borova šumica s prekrasnim pogledom na otvoreno more.

Ljubiteljima ljetne zabave uz glazbu i razuzdani ples najprivlačnije odredište na Jadranu sigurno je plaža Zrće između Novalje i Gajca na Pagu. Riječ je o plaži čiji su klubovi i ljetni program razlog da se Hrvatsku tijekom sezone uspoređuje s kultnom Ibizom. Iako manje razvikani, Petrčani su zbog festivala Garden i Soundwave tijekom srpnja središnje mjesto elektronske glazbe na obali. Plaža na kojoj je sve podređeno zabavi i s tri je mjesta okružena morem sezonu će okončati festivalom Stop Makin Sense sredinom kolovoza.

Srednji Jadran
Hvarska plaža Bonj našla se u elitnom društvu 20 najljepših europskih plaža prema izboru britanskog internetskog portala Timesonline.co.uk. Hvarska ljepotica opisana je kao 'supercool beach club' na 'najtrendy' hrvatskom otoku s kojeg se pruža prekrasan pogled na obližnje Paklene otoke. Gosti najskuplje jadranske plaže uz more mogu dobiti osvježenje ili ukusne zalogaje, a iako za kamenu kabinu treba izdvojiti 600 kuna, upućeni tvrde da to i nije puno u odnosu na slično opremljene elitne plaže u Italiji ili Francuskoj.

Ako vam je draže izvorno okružje, uputite se u skrivene uvale Paklenih otoka i Palmižane ili krenite u otkrivanje brojnih viških uvala poput Stinive, Stončice, Milne i Srebrne gdje bez mnogo truda možete pronaći mjesto na kojem ćete biti sami s morem. Ugledni irski magazin The Irish Times u reportaži objavljenoj na duplerici među sedam najljepših plaža na svijetu uvrstio je i pješčanu plažu u uvali Porat na Biševu.

Zbog netaknutih plaža i prirode britanski Telegraph uvrstio je Šoltu među šest najljepših manje poznatih europskih otoka koje svakako treba posjetiti. Zbog krševitosti i blizine Splita, turisti često biraju poznatije i udaljenije otoke, nepravedno zanemarujući Šoltu koja je ostala 'prekrasno netaknuta' usred dalmatinskog arhipelaga.

Ljubitelji velikih plaža s nizom dodatnih sadržaja kojima ne smeta mnoštvo ostalih kupača na svoje će doći u Brelima. Plaža Punta Rata godinama je poznata kao najuređenija plaža, sa spasilačkom službom, tuševima, rampom za invalide te nizom kafića i restorana.

Krajnji jug
Plaža Šunj na otoku Lopudu idealno je skrovište za sve koji žele samo neometano uživati u suncu i moru. Do ove plaže, kilometar udaljene od mjesta Lopud, možete doći šetnjom kroz središte otoka ili morem, a vrlo je popularna kod nautičara. Dubrovčani, međutim, tvrde da od Šunja nema boljeg mjesta za odigrati picigin.

Na Mljetu je poznata plaža Saplunara, pješčana oaza okružena netaknutom prirodom na jugoistočnoj strani otočnog nacionalnog parka. Uvala okružena gustom borovom šumom dugačka je oko kilometar, a čine je dvije prekrasne pješčane plaže nazvane Velika i Mala Saplunara. More u plićaku uvale Saplunara ljeti redovito doseže 28 stupnjeva Celzija.

Jedna od najljepših 'gradskih' plaža na ovom području svakako su dubrovačke Banje s kojih se pruža jedinstveni pogled na zidine starog grada. U klubu na plaži vikendom se održavaju after beach partyji, ali ono po čemu je ovo mjesto postalo poznato odvija se tijekom noći kada svrate poznate face koje se nađu u Dubrovniku.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy