Prije četiri godine pušačima su ponudili elektronske cigarete, a sad i 'pravu alternativu' koja će pružiti jednako jaku dozu nikotina, a neće oštetiti unutarnje organe i skratiti život. Kad je britanski pustolov sir Walter Raleigh 1578. iz Amerike donio duhan polako je krenuo trend koji je koštao života više ljudi nego ih je sveukupno umrlo u ratovima, automobilskim nesrećama i od AIDS-a.

Dim cigarete sadrži na tisuće otrovnih spojeva koji ugrožavaju zdravlje aktivnim i pasivnim pušačima. Na tržištu su se zato pojavile alternative cigaretama koje uglavnom nisu uspjele zadovoljiti žudnju koju imaju pušači.

Ipak, sad se čini da je na pomolu prava stvar. Jedna od najvećih duhanskih tvrtki BAT (British American Tobacco, koji proizvodi Dunhill, Kent i Lucky Strike) otkupio je patent male britanske tvrtke Kind Consumer i upravo pregovara sa zdravstvenim službama za dobivanje dozvole za prodaju prve zdravstveno sigurne cigarete na svijetu.

Proizvod pod radnim nazivom 'neelektronski inhalator nikotina' izgledat će, proizvoditi isti doživljaj, isti okus i dati istu dozu olakšanja zbog dovoljno jake doze nikotina kao i prave, po zdravlje opasne cigarete. Istovremeno, gotovo ni jedan rizik od pušenja korisnici neće osjetiti, tvrdi Alex Hearn, koji je izumio novi proizvod.

Bolje od e-cigarete?
Kineski izumitelj prve e-cigarete koja je na tržište došla prije četiri godine Hon Lik, ponudio je baterijama punjene cilindre koji su nalikovale cigaretama. Ipak, velik broj pušača ocijenio ih je manjkavima jer nisu pružale dovoljno veliku dozu nikotina.

Novi proizvod se, od relativno neuspješne e-cigarete, razlikuje u dvije ključne stvari. Prije svega, nudi jaču dozu nikotina. A drugo, proizvođači se nadaju da će se moći prodavati kao službeno odobreno sredstvo za odvikavanje od pušenja, naziv koji e-cigareta zbog svojih manjkavosti nije mogla dobiti.

Za dvije bi godine trebala početi njihova prodaja. A budući da ne sagorijevaju duhan, upotreba će biti legalna posvuda.

Međutim, neki protivnici pušenja nisu oduševljeni jer smatraju da je ovo tek cinični potez duhanske tvrtke. Cilj im je, smatraju, da i dalje ostanemo ovisni o nikotinu i održimo naviku pušenja. Osim toga, kupcima u nerazvijenim zemljama nastavit će prodavati vrlo štetne cigarete.
(DobreVijesti.info/MagazinNet.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy