Čelnici brazilske agencije za pitanja indijanaca (FUNAI) potvrdili su da je u zapadnim područjima Amazonije ove godine otkriveno dosad nepoznato pleme. Skupina od 200-tinjak urođenika prvi je put uočena uz pomoć satelitskih snimaka prašuma, a otkriće su u travnju 2011. potvrdila istraživanja iz zrakoplova.

Tijekom preleta naselja smještenog u gustoj džungli rezervata doline Javari na krajnjem zapadu Brazila, stručnjaci su uočili tri čistine i četiri veće nastambe koje se obično nazivaju maloke. Broj stanovnika procijenili su na temelju veličina građevina i vrtova u kojima ovo pleme uzgaja kukuruz, banane te neko omanje grmlje, najvjerojatnije kikiriki ili tapioku.

Rezervat Javari, koji se prostire na površini veličine jedne i pol Hrvatske, utočište je najveće koncentracije plemena koja nikada nisu bila u dodiru s vanjskim svijetom. Procjenjuje se da u njegovim šumama, na rijekama i jezerima živi između osam i 14 urođeničkih skupina koje ukupno broje oko 2.000 ljudi.

Vjeruje se da pleme pripada jezičnoj skupini Pano čiji pripadnici nastanjuju područja na granicama između Brazila, Perua i Bolivije.

U cijeloj Amazoniji vjerojatno živi 68 izoliranih plemena. Brazilski Odjel za izolirana indijanska plemena primio je dojave o desecima drugih skupina, međutim, informacije se tek trebaju provjeriti.

'Identificiranje i zaštita izoliranih skupina sastavni su dio brazilske politike', rekao je koordinator FUNAI-ja za rezervat Javari, Fabricio Amorim. 'Za ovakvo otkriće potrebne su godine metodičnog rada.'

Da ne uznemiruje urođenike, organizacija se u svojim istraživanjima koristi zrakoplovima. Međutim, misionari, ilegalna sječa šuma, krijumčarenje droga te lov i ribolov predstavljaju veliku prijetnju za domoroce, objasnio je Amorim.

Koliko vanjski utjecaj može biti opasan za izolirana plemena, dobro pokazuje film 'Medicine Man' sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Došljaci često uništavaju njihovu zemlju, utječu na kulturu i običaje te prenose bolesti na koje nisu otporni.
Brazilski domoroci dobili su prava na svoje tradicionalne teritorije ustavom iz 1988. godine. Zahvaljujući tom dokumentu, urođenici danas kontroliraju oko 11 posto brazilskog teritorija u koji spada i 22 posto Amazonije.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy