Čistoća voda diljem Europe nešto je niža od prošlogodišnje, no devedeset posto kupališnih voda i dalje zadovoljava propisane sigurnosne uvjete, pokazalo je istraživanje, čije je rezultate, u suradnji s Europskom agencijom za okoliš, nedavno objavila Europska komisija. Najčišću vodu za kupanje, utvrđeno je, imaju Cipar (100%) i Hrvatska (97,3%). Slijede ih Malta (95,4%), Grčka (94,2%) i Irska (90,1%), dok se najnepogodnijom za kupanje pokazala Poljska, gdje 25 posto obalnih i 16,7 posto kopnenih kupališnih voda ne zadovoljava kriterije čistoće.

Hrvatske plaže, diljem svijeta poznate po prirodnim ljepotama, s novim su podatkom o visokoj čistoći voda samo potvrdile status najpoželjnijih ljetnih turističkih odredišta. Tomu u prilog govori i nedavni izbor njemačkoga časopisa Bild, koji je dvije hrvatske plaže – Lubenice na otoku Cresu i Zlatni rat na Braču, svrstao među četrdeset najljepših svjetskih plaža. Ljepotu Zlatnoga rata 2008. godine proslavio je i britanski dnevnik The Daily Telegraph, koji je bračku ‘pješčanu ljepoticu’ tad proglasio najljepšom plažom na svijetu.

Dvije godine poslije Telegraph je ‘prošetao’ i Istrom, čiji je rt Kamenjak proglasio najljepšom, “kultnom” plažom istarskoga poluotoka. Američki specijalizirani televizijski program Travel Channel, s druge strane, pozabavio se “najseksi hrvatskim plažama”, među koje je svrstao Zrče na Pagu, plaže Paklenih otoka, Zlatni rat, rapsku Kandaloru, rovinjsku Valaltu, makarsku Brelu, Bašku na Krku i Girandellu na Rapcu, a seksi plažom broj jedan proglasio je dubrovački Plat.

‘Skriveni raj’ zabačenih Viških plaža
Zbog teže dostupnosti svjetskim medijima manje poznata plaža Stiniva (glavna slika) na Visu ubraja se među ‘skrivena utočišta’ Jadrana. Slično je i s drugim viškim plažama poput Stončice i Milne.

Lubenice kao bijeg od svih problema
Među manje ‘razvikane’ hrvatske plaže ubrajaju se i Lubenice na Cresu. Plaža, do koje se može doći brodom ili spuštanjem po liticama kao nagradu za poduzeti trud pruža uživanje u bistrome moru i tišini prirode. 

Rt Kamenjak– Među 10 najljepših
Na najjužnijem dijelu istarskoga poluotoka nalazi se park prirode rt Kamenjak kojega je poznati izdavač turističkih vodiča Lonely Planet svrstao među deset najljepših mediteranskih turističkih odredišta.

Zlatni rat - obavezno ga posjetite
Za diljem svijeta najpoznatiju hrvatsku plažu - Zlatni rat na otoku Braču, američki je izdavač turističkih vodiča Frommer’s napisao: “Ovu plažu morate posjetiti tek toliko da možete reći da ste ondje bili”.

Najljepše "strane" plaže
Sve izraženija želja za osamom i bijegom u tišinu prirode usmjerila je svjetske putničke trendove prema skrivenim i izoliranim plažama. Tako je, primjerice, jedno od najpoželjnijih odredišta daleka Tasmanija. Četverodnevna ‘šetnja’ tasmanijskim poluotkom Freycinet, “The Freycinet Experience”, vodi u otkrivanje divlje prirode, granitnih planina i teško dostupnih pješčanih plaža, a prema britanskome Condé Nast Travelleru, jedno je od najnezaboravnijih životnih iskustava. Potragu za neotkrivenime preporuča i Lonely Planet, koji kao jedan od najljepših ‘tajnih’ otoka na svijetu preporuča mali južnokorejski otok Ulleungdo.

Uz dramatičnu prirodu, litice visoke i do 984m, povučeni zaljev i aromatično drveće, na Ulleungdu, piše Lonely Planet, nema onečišćenja, lopova ni zmija, pa je idealno mjesto i za duge šetnje. Iako nije izolirana, jednom od najljepših svjetskih plaža često se naziva i ona zaljeva Maya na tajlandskome otoku Koh Phi Phi Ley, gdje su snimani kadrovi filmskoga hita “Žal”. No kao puno povučeniju alternativu tajlandskoj ‘rajskoj’ plaži britanski dnevnik The Guardian preporuča zaljev Honda na filipinskome otoku Palawanu. Podzemne rijeke, stjenovite uvale, tropske šume i plaže s bijelim pijeskom idealne su za povučeno otkrivanje ‘u dvoje’.

Uživanje na bijelom pijesku Sejšela
Plaže otočne države Sejšeli, a posebno plaža Anse Source d’Argent – najfotografiranija plaža na svijetu, prema časopisu National Geographic, ubrajaju se među najljepše na svijetu. Krase ih tirkizno more, palme i meki bijeli pijesak.

Ljepote divlje prirode Novog Zelanda
Plaža koju je britanski tjednik The Observer proglasio jednom od dvadeset najljepših svjetskih plaža, New Chums Beach na Novome Zelandu, izolirana je i teže dostupna, no pruža opuštanje i odmor u okrilju tišine i divlje prirode.

Bora Bora osvaja ljepotom unatoč morskim psima
Iako je stanište velikoga broja morskih pasa, zbog prirodne ljepote i izoliranih plaža, tzv. romantični otok - Boru Boru u Francuskoj Polineziji, National Geographic ipak je svrstao među deset najpoželjnijih odredišta za odmor. 

Neke od najljepših rajskih plaža na Vražjem otoku
Kao jedan od otoka s najljepšim skrivenim plažama Lonely Planet navodi Ile du Diable (Vražji otok) u Francuskoj Gvajani. Ondje je zatvorsku kaznu služio glavni lik autobiografskoga romana (i istoimena filma) Papillon.
(DobreVijesti.info/24sata.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy