Bolne injekcije kod stomatologa, koje su noćna mora većini pacijenata, zahvaljujući britanskim istraživaču Johnu Meechanu uskoro bi mogle postati stvar prošlosti. Dr. John Meechan, viši predavač stomatologije na Sveučilištu Newcastle, osmislio je način bezbolnog uboda koji ne umanjuje efikasnost anestetika.

Osjećaj žarenja koji se obično pojavljuje tijekom primanja injekcije nije uzrokovan iglom, nego kiselinom koju sadrži anestetik, kaže dr. Meechan, a ključ njegova izuma leži upravo u tome.

Naime, uz pomoć pametne šprice, neposredno prije nego se anestetik ubrizga, dolazi do njegovog miješanja s neutralizatorom koji zaustavlja osjećaj boli.

Brojke su pokazale da se 70 posto Britanaca boji injekcije kod zubara, a petina žena osjeća nervozu i nekoliko dana prije zakazanog termina.

Uobičajeni anestetik ubrizgava se neposredno prije punjenja, ekstrakcije zuba ili liječenja zubnog kanala, što su inače jako bolni zahvati.

'Pametne stomatološke injekcije' osvojile su nagradu medicinskih inovacija ovoga tjedna u Londonu, a dr. Meechan se nada da će njegov izum krenuti i u masovnu proizvodnju.
(DobreVijesti.info/Net.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy