Britanski su stručnjaci dizajnirali kuću veličine 3x3x3 metra koja samcima omogućuje udoban život bez štetnog utjecaja na okoliš, a istovremeno ne samo da štedi energiju, već stvara prihode. Kuća, nazvana Cube, odnosno Kocka, izgrađena od različitih ekološki prihvatljivih materijala (uglavnom drva), ima sve što je neophodno za život jedne osobe ili para bez djece.

U 27 prostornih metara njezine zapremine smješteni su funkcionalna kuhinja, dnevni boravak sa stolom, dvjema foteljama i TV-om te bračni krevet i tuš.

Solarne ploče postavljene na krovu i zidovima stvaraju električnu energiju koja je u prosjeku tijekom godine više nego dovoljna za grijanje, toplu vodu, rasvjetu i sve ostale potrebe za strujom. Ako je registrira u sklopu britanskog programa stvaranja energije iz obnovljivih izvora FiT, njezin vlasnik ne samo da neće morati plaćati nikakve račune, već će godišnje zarađivati oko 1000 funti.

Minijaturna kuća, izložena u travnju na Festivalu znanosti u Edinburghu, najmanji je ekološki dom na svijetu, međutim njezin tvorac, dr. Mike Page sa Sveučilišta u Hertfordshireu, tvrdi da je iznenađujuće komforna.

Osvijetljena je štedljivim LED žaruljama, a zagrijava se toplinskom pumpom Ecodan koja koristi toplinu iz okolnog zraka. Podovi su obloženi plutom, a kuhinja je opremljena energetski učinkovitim hladnjakom, napom i štednjakom koji omogućuju čuvanje i pripremanje hrane bez štetnih utjecaja na okoliš.

Jedini priključci koji su joj neophodni su oni na struju i hladnu vodu. Kanalizacija nije nužna jer se otpadne vode kompostiraju, obrađuju i upijaju u upojnoj jami.

Ako vas od spomenutih dimenzija kockice hvata klaustrofobija, znajte da se načela korištena u njezinu projektiranju mogu primijeniti i u izgradnji većih stambenih jedinica.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


Komentari (5)add comment

Romke kaze:

...
Odlična ideja, ja bi ovako nešto volio imati kao vikendicu!!
 
20 Svibanj, 2011
Glasovi: +0

zgrožena kaze:

...
Ovo je užas.
 
20 Svibanj, 2011
Glasovi: +0

bubašvaba kaze:

...
oh molim vas, totalna degradacija. možda si najbolje odmah kupit grobnicu :S il još bolje kavez pa da te mogu gledat ko u zoološkom :S možda netko želi živjet u takvom prostoru ali ne možete komentirat da bi svi samci trebali živjet u tome :S pa na krevetu se ne možeš ni seksat kakav je. druge stvari neću ni komentirat. oke vidim da piše da to može bit i veće ali i dalje mi je grozno
 
17 Svibanj, 2011
Glasovi: +0

nada kaze:

...
ovo bi tebali imati svi samci u buducnosti
 
13 Svibanj, 2011
Glasovi: -1

Dijana kaze:

...
Pa ovo je predobro!!
 
13 Svibanj, 2011
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy