Ljubitelji čokolade, radujte se. Ova poslastica bogata kakaom zdravija je nego neke vrste voća, tvrde znanstvenici. Vijest je to koju su čekali mnogi ljubitelji čokolade. Ova namirnica je klasificirana kao super hrana. Istraživanja pokazuju da je tamna čokolada bogatija antioksidansima nego sokovi od borovnice, brusnice i ostalog tzv. super voća. Međutim, dodavanjem šećera i mlijeka u mješavinu gube se mnoge koristi koje ima tamna čokolada.

Iako, striktno govoreći, kakao dolazi od sjemenke, a ne od voća, znanstvenici u Hersheyevom centru za zdravlje i prehranu kažu kako to ne bi trebalo spriječiti da se jedna od najomiljenijih slastica pridruži mnoštvu super voća.
Znanstvenici su usporedili količinu antioksidansa u sokovima od borovnice, brusnice i šipka. Razina antioksidansa je izmjerena u tamnoj čokoladi težine 40 grama, šalici kakaa te šalici vruće čokolade.

Male pločice tamne čokolade bile su apsolutni pobjednik u svim testiranjima, izvještava Chemistry Central Jurnal. Kakao i tamna čokolada su imali najviši udio flanavola, skupine antioksidansa kojima se pripisuju svojstva od smanjivanja bora do smanjivanja rizika od srčanih bolesti.
Vruća čokolada je bila na posljednjem mjestu u svim testiranjima zahvaljujući tome što se većina antioksidansa izgubi u postupku proizvodnje.

Dr. Debra Miller, starija istraživačica na projektu, rekla je da treba uz mikronutrijente iz čokolade poput masnoća i proteina gledati i na druge nutritivne sastavnice čokolade. Kaže da kakao daje veću hranjivu vrijednost od one koju daju ostali hranjivi sastojci.
Sjemenke kakaa bi trebale biti proglašene super voćem, a proizvodi od ekstrakta sjemenke kakaa, poput prirodnog kakaovog praha i tamne čokolade, super hranom.
Druga istraživanja pokazuju da samo jedna kocka čokolade dnevno za trećinu smanjuje rizik od srčanih bolesti. Samo 6,7 grama dnevno je optimalna količina za zdravo srce.

Istraživači su otišli tako daleko da su se čak pojavile tvrdnje kako sam miris čokolade može zaštititi od prehlade. Nažalost, pogotovo za ljubitelje čokolade, visok udio masnoća i šećera u čokoladi znači da se preporučuje jesti kao dio kontrolirane prehrane, u kojoj prevladava udio manje ukusnih namirnica poput smeđe riže, mahunarki, voća i povrća.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy