Naime prema megalomanskom projektu 'Sahara Forest Project' hrana, pitka voda i gorivo trebali bi se dobivati iz sunca i morske vode. Pustinja bi na taj način postala zelena oaza. Stroj koji je rezultat dugogodišnjih istraživanja dostupne izvore pretvara u čistu energiju, hranu i pitku vodu, do kojih se teško dolazi na Bliskom istoku, piše MSNBC. Cijena konstrukcije je procijenjena na 80 milijuna eura, a prostirati će se na 500 hektara.

Prvo će se izgraditi demonstracijski stroj na 50 hektara na jordanskoj obali i to iz sredstava norveške vlade 2012 godine. No najprije će se provoditi istraživanja kroz cijelu 2011. godinu.

Sahara je pred nekoliko tisuća godina bila vlažno tropsko područje s bujnom vegetacijom, u kojem su živjeli nosorozi, žirafe, slonovi i krokodili, a biljni i životinjski svijet nestajali su postupno, ustvrdili su njemački znanstvenici.
U doba "zelene Sahare", koje je započelo prije otprilike 10.500 godina i potrajalo do prije 7.300 godine, današnja najveća svjetska pustinja bila je posvuda naseljena, izjavio je Kroepelin, koji već 30 godina istražuje promjene klime i okoliša u istočnoj Sahari.

Na kraju dugog procesa preobrazbe Sahara je postala ono što danas jest, prava pustinja bez oborina.
(DobreVijesti.info/Dnevnik.hr)


Komentari (1)add comment

Igor kaze:

...
kad smo od plodne zemlje napravili pustinju moramo od pustinje radit , još se nezna kaj !
 
26 Siječanj, 2011
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy