Želeći promovirati skroman i jednostavan život, ali i želeći utjecati na povećanje svijesti o globalnom siromaštvu, jedan je slovenski farmakolog dokazao da se može zdravo hraniti za samo jedan euro dnevno. Naime, Ljubljančanin Aleš Cerin, farmakolog i otac četvoro djece, posljednja dva mjeseca odlučio se zdravo hraniti trošeći samo jedan euro dnevno, piše SeeBiz.

Cerin je uglavnom živio od voća i povrća iz vlastitog vrta: hranio se domaćim jabukama, porilukom, endivijom, grahom, zelenom salatom i paprikama. Od pića je koristio vodu, biljne čajeve, a mlijeko je kupovao na obližnjoj farmi. No, i odrekao se nekih stvari: zeleni čaj je ocijenio kao previše skup artikl za reducirani budžet, kao i sir, koji mu je najviše nedostajao.

Također, Cerin je sam spravljao jogurt, musle i mijesio kruh, a kesten, koji je skupljao u obližnjoj šumi, imao je značajno mjesto u prehrani.

Vozeći svakodnevno bicikl i džogirajući tri puta tjedno, Cerin je sve vrijeme prakticirao uobičajeni sportski način života. Nakon što je za dva mjeseca oslabio četiri kilograma, izjavio je da nema nikakvih zdravstvenih problema, te da se nikad u životu nije bolje osjećao.

Cerin planira i ubuduće nastaviti s umjerenim i zdravim obrocima, te se nada da će i neki drugi ljudi prihvatiti njegov način života. Naime, u intervjuu Reutersu Cerin je ukazao na podatak da obitelji u razvijenim zemljama na hranu troše 400 puta više novca nego one u nerazvijenom svijetu. Ukoliko bi cijeli svijet konzumirao prehrambene proizvode kao i zapadnjaci, Zemlja bi morala biti šest puta veća da bi se proizvelo dovoljno hrane.

"Globalna kriza pokazuje da svijet ne može nastaviti ovako. Imamo problem s terorizmom i zbog toga što nas dobar dio svijeta ne voli zbog naše pohlepe", upozorio je Cerin.
(DobreVijesti.info/Danas.hr)


Komentari (2)add comment

Ivka kaze:

...
Ali tu se i priča o čovjeku koji IMA kuću i vrt i selo je očito... i šuma... nitko niti nije spominjao stan smilies/smiley.gif
 
30 Studeni, 2010
Glasovi: +2

martina.tonka kaze:

...
Je, lako je hraniti se za 1 euro dnevno ako imaš svoje voće i povrće iz vrta. Ništa ti više i ne treba. Kupiš mlijeko i rižu npr i to je to. Nažalost, većina nas NEMA svoj vrt, pa SVE moramo kupiti i onda cijela priča pada u vodu.
 
30 Studeni, 2010
Glasovi: +3

Napišite komentar

busy