I vino i čokoladu mnogi drže afrodizijacima. Nedvojbeno je da oboje izaziva ugodno raspoloženje, no ugodno baš i neće biti onima koji čokoladi moraju naći vinski par. To je jedna od najtežih kombinacija.U pravilu, čokoladi bi najbolje pristajao dobar konjak poput Hennesyja, primjerice. Podsjetimo da se i konjak radi od vina. Drugi izbor su porto ili sherry, vina koja su tijekom proizvodnje ojačana nekim žestokim alkoholom.

Birajući “prava” vina, uz čokoladu treba izbjegavati slatke predikate jer slatko i slatko u ovom si slučaju baš i neće pristajati. Predikatna vina, te slatki sauternesi ili tokajci ipak bolje upotpunjuju plemenite sireve ili ponajbolje gusje i pačje paštete.

Gorkim čokoladama pristajat će crvena vina snažnijeg tijela i s jačim začinskim notama poput zrelih syraha iz doline Rhone ili shiraza (što je drugo ime za syrah) iz vrele Australije. Takav je i Shiraz Green Point, doslovce pikantno vino proizvedeno u dolini Yarra, u vinariji Cape Mentelle udaljenoj sat vremena vožnje od središta Melbournea. Nakupi oko 14,5 posto alkohola, ima snažno tijelo i fine, zaobljene tanine te prekrasne arome suhih šljiva, višanja i kupina začinjene s bijelim paprom, klinčićem i cimetom. Baš zbog tih začinskih nota odlično će se spariti sa svinjetinom u umaku od gorke čokolade i suhih šljiva.
(DobreVijesti.info/Ordinacija.hr)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy