Bez obzira na to što sve znamo o whiskyu i što smo sve vidjeli u filmovima Jhona Waynea, whisky se ipak,ne bi trebao ispiti odjedanput kako je to često bilo prizor u kaubojskim filmovima.Umjesto toga fini whisky treba tretirati kao fini konjak, tvrdi Richard Paterson. Patersoni kaže da nema potrebe whisky popiti odjedanput već da se whisky polagano pijucka kako bi se uživalo u njegovom okusu. Richard Paterson jedan je od najpriznatijih poznavatelja škotskog whiskya , redovito tweeta i obraća se publici na svome blogu te je među whisky znalcima poznat kao '' The Nose'' zbog svog besprijekornog dara za procjenjivanje mješavina.

Evo što je potrebno napraviti kako biste okusili whisky poput pravog profesionalca. Za kvalitetno kušanje potreban je pravilan izbor čaše za koje se preporučuje da bude tulipastog oblika, nemojte koristiti takozvane "čaše za whisky". Čaša u obliku tulipana pomoći će vam da osjetite miris whiskya prije nego ga okusite.

Prije uljevanja whiskya potrebno je času zagrijati na sobnoj temperaturi, kružite pritom čašom u svim smjerovima kako bi tekućina prekrila cijelu površinu čaše a zatim ju prolijete.

Točenje - kod točenja jedna unca (0.3 decilitra) je dovoljna za kušanje.

Mirisanje - takozvano ''njuškanje'', Paterson prepručuje da ga se razdijeli u tri koraka:
U prvom koraku približite čašu što bliže nosu i lagano pomirišite, u istom tom trenutku će vas zapuhnuti alkoholna para, nakon toga odmaknite čašu te ju zavrtite i promotrite boju.
U drugom koraku pričekajte 2 sekunde a zatim ponovite postupak.
U trećem korak lagano približite čašu nosu i vrtite čašom ispred svojih nosnica.

Dodavanje vode - dodajte malu količinu destilirane vode čime umanjujete postotak alkohola za 35 posto. Dodavanje vode ga čini „lakšim“ i „laganijim“ za piće. Za mlađe whiskye (12 godina ili mlađi) savjetuje se dodavanje vode, dok kod whiskya starih15 godina i više, preporuča se ne dodavati vodu prije nego se kuša po prvi puta. Nemojte koristiti gaziranu vodu, obična voda je dobra ali najbolje je koristiti destiliranu. Ne koristite led on će samo sakriti okus.

Kušajte ga - uzmite malu količinu whiskya, samo gutljaj i promućkajte ga u ustima. Kušajte ga tako da stavite whisky na sredinu jezika, zatim ispod jezika te ponovno na sredinu. Zadržite ga na sredini jezika par sekundi i procjenite okus te ga potom progutajte. Dok gutate whisky vaš će jezik otkrivati još zanimljivih okusa. Dopustite da se okus zadrži najmanje 20 do 30 sekundi.

Paterson smatra da whisky ima svoj unutrnji svijet i morate mu dati vremena da se pokaže i preporuča da ga se kuša dva puta. Svi kauboji i kaubojke, sada nakon testiranja okusa slobodno ga ispijte.
(DobreVijesti.info/Budi.in)


Komentari (0)add comment

Napišite komentar

busy