Novi model: građani reporteri pišu vijesti, a vlasnik portala obećava da će s autorima najbolje ocijenjenih priloga dijeliti prihode od oglasa. Počela je raditi nova informativna mreža Tvinx. Najkraće, moglo bi je se najkraće opisati kao Twitter na steroidima. Njen suosnivač Davorin Čuvalo opisuje nam ga kao informativni servis vijesti u kojemu svatko može biti reporter. Za razliku od Twittera, Tvinx je lišen privatnoga karaktera i nesistematičnosti koja je na Twitteru ostavljena korisniku.

Tehnički, dodane su vrijednosti što vijesti nisu prinudno kratke na veličinu SMS-a, nego je korisniku ostavljeno prostora onoliko koliko vijesi treba da se sve kaže.Potencijal je Tvinxa da ondje mogu biti objavljene vijesti koje iz bilo kojega razloga ne želi objaviti nijedan drugi medij.

- Zamisao je potpuna demokratizacija industrije vijesti - kaže Davorin Čuvalo.Vijesti se razvrstavaju prema dva kriterija, geolokaciji (mjestu nastanka) i tipu vijesti: najsvježije sa svih područja, gospodarstvo, politika, sport, zdravlje, zabava, znanost. obrazovanje, turizam, IT i tehnologija i ostalo što ne potpada pod pstojeće kriterije.
Nije pod kapom nebeskom nova zamisao da i korisnici Tvinxa ocjenjuju važnost objavljene vijesti, ali jest novost obećanje vlasnika da će s autorom najbolje ocijenjenih vijesti podijeliti prihode od oglašavanja. S obzirom da je taj mikroblogerski portal tek prohodao taj se efekt još ne osjeti u punoj mjeri.

Zanimljivo je da je taj portal rezultat domaće pameti, ali s međunarodnim ambicijama. Za sada su postavljeni jezici za reginalne vijesti na hrvatskom, bosanskom, njemačkom, engleskom, španjolskom, francuskom, talijanskom slovenskom, makedonskom, ruskom, srpskom i, dakako, hrvatskom jeziku. Najbolje se drže upravo jezici s područja bivše Jugoslavije i engleski. Na kojem će jeziku korisnik pisati i čitati ovisi i s kojeg će jezičnog područja vijesti čitati,

Ovako postavljen postavljen portal čini se da isprva nije važno tko je izvor vijesti: sam reporter kao svjedok događaja ili marljivi prepisivač s interneta. To nije nužno loše ako proradi filter s ocjenama publike.

Portal ima i skriveni potencijal o kojemu može ovisiti njegova buduća relevantnost: mogao bi biti kanal za zviždače, medij u kojemu je moguće objaviti ono što ne želi objaviti nijedno drugo glasilo. Portalu prijeti i skrivena opasnost ako ga oglasima u obliku "besplatnih" vijesti zatrpaju oglašivači čiji bi "medijski stratezi" Tvinx mogli zagušiti.

Bit će zanimljivi vidjeti u kojem će se pravcu portal nastaviti razvijati, jer to ovisi gotovo isključivo o onima koji su voljni vijesti pisati i korisnicima koji vijesti ocjenjuju. Pretpostavljamo da najsnažnije potencijale imaju politika, zabava i sport. Jedinu malu nedosljednost koji vidimo u današnjoj inačici portala je što nije uvrštena neka kategorija crne kronike, te što domaće opće vijesti nisu odvojene od vijesti iz svijeta. Crnokronikaške (vijesti iz oblasti policije i sudstva) pojavljuju se i u kategoriji politika i u kategoriji društvo.

Prema mjerenjima relevantnih internetskih analitičkih stranica, portal je počeo pokusnom aktivnošću potkraj lipnja, a prvi javni uzlet s posjetima doživljava od 10 srpnja. To je sami početak, jer portal čeka svog tisućitog registriranog korisnika.
(DobreVijesti.info/Vecernji.hr)


Komentari (2)add comment

tvinx kaze:

...
tvinx.com
 
05 Studeni, 2010
Glasovi: +0

Maverick kaze:

...
Hvalevrijedan projekt i inicijativa. Pratio sam ranije sutra.hr, ali su ga nažalost ugasili (ideja je bila donekle slična). Ne bi bilo loše da stavite link u Vaš članak (ako to nije kršenje nekih uvjeta, ili reklama, a mislim da nije).
Pozdrav!
 
28 Srpanj, 2010
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy