Kulić kaže da je to najmanja violina na svijetu koja svira. Za izradu je upotrijebio drvo čikaka s Balija, a struna je izrađena od dlake indijanskog konja iz Bolivije. Uz brojne inovacije koje je izradio proteklih godina i niz dobivenih nagrada u Hrvatskoj i svijetu inovator Vladimir Kulić iz Borova nedaleko od Vukovara, pohvalio se i da je nedavno izradio najmanju violinu na svijetu koja svira.

Minijaturna violina dužine je 28 milimetara, širine 15, a debljine samo četiri milimetra.

Izradio potkovanu žarulju
– Ne znam je li ovo najmanja violina na svijetu, ali svakako je najmanja violina na svijetu koja svira. Izrađena je u cijelosti ručno, pri čemu sam koristio drvo i materijale s više kontinenata kako bi ona bila što kvalitetnija i vjernija originalu – rekao je Kulić.

Tijelo violine izrađeno je od drveta čikaka s Balija (Indonezija), za koje kaže da je lako obradivo i akustično, dok su mašina za namotaj žica i ostali dijelovi violine izrađeni od materijala prikupljenih iz Bolivije, Australije i s Novoga Zelanda. Struna na gudalu izrađena je od dlaka indijanskog konja iz Bolivije, a zanimljivo je i da je uspio osposobiti za rad i mašinu za namotaj žica violine.

– Od pripreme pa do konačne izrade violine trebalo mi je nešto više od dva mjeseca. U radu sam koristio brusni papir, razne turpijice, ručne bušilice i minijaturna svrdla, a gotovo sve je rađeno uz pomoć povećala jer drugačije se ovako sitan predmet i ne može izraditi. Rezultat takva rada može se vidjeti – dodaje Kulić ponosno demonstrirajući kako svira njegova violina.

Za razliku od dosadašnjih inovacija i unikatnih predmeta koje je izradio, poput najmanje usne harmonike, pumpe za bicikl i potkovane žarulje, Kulić je odlučio da violinu ponudi tržištu. Oglašena je pod sloganom "Muzejska vrijednost – turistička atrakcija" pa očekuje da će svakako biti interesenata za nju među kolekcionarima koji bi je željeli imati u svome vlasništvu.

Cijena - milijun dolara
– Cijena unikatne minijaturne violine je milijun dolara. Ako netko misli da je to previše, neka je proba sam napraviti jer samo ja znam što sam sve i koliko morao raditi i koliko se namučiti i uložiti strpljenja i truda da bih uspio u svojoj zamisli. Mislim da ovakvi unikatni predmeti imaju svoje kupce poput bogatih kolekcionara, muzeja i sličnih ustanova koji bi željeli među svojim eksponatima imati i jedan ovakav unikatan predmet – zaključio je Vladimir Kulić.
(DobreVijesti.info/Vecernji.hr)


Komentari (2)add comment

Barbara kaze:

...
Pre dobro,ali je cijena nenadmašna
smilies/cheesy.gif
 
30 Siječanj, 2013
Glasovi: +0

Anka kaze:

...
Predobra fora smilies/smiley.gif
 
08 Srpanj, 2010
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy