U Osijeku je jučer (srijeda 23.06.2010.) u 16:00 sati, na spoju Ulice Hrvatske Republike i Trga slobode u Osijeku, na pješačkom prijelazu kod ulične skulpture Augusta Cesarca, poznatije kao "Šetač", održano svečano otvaranje (puštanje u rad) prva dva semafora za pješake s novim vizualnim identitetom.

Ideju Tomislava Levaka je odobrio autor skulpture, akademski kipar Stjepan Gračan, crvenu i zelenu siluetu semaforskog "Šetača" grafički je oblikovao Tomislavov brat, grafički dizajner Krešimir Levak, a projekt su ubrzo prihvatili Grad Osijek i tvrtka Elektromodul-promet d.o.o., gradski koncesionar za održavanje semaforske signalizacije. Cijena izmjene oba svjetla je 150,00 kn.

Predviđeno je i dogovoreno da u idućih nekoliko godina svi "pješački" semafori u Osijeku (trenutačno ih ima oko 400) dobiju novi identitet. Također, siluete "Zelenog šetača" trebale bi, po dogovoru, iscrtane na asfaltnim i betonskim podnim plohama, obilježavati pješačke zone, a siluete "Crvenog šetača", primjerice iscrtane na kolnicima, lokacije gdje u Osijeku nije dopušteno šetanje. 

Inače, za otvaranje prvoga "novoga" semafora, koje se održava u povodu blagdana sv. Petra i Pavla, zaštitnika Grada Osijeka, organiziran je poseban program. Vodio gaje Vinko Pejić, poznati voditelj sa Slavonskog radija, a na početku su članovi Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek izveli dvije vesele pjesme iz svojeg pop-rock programa - simboličnu "Walking On Sunshine" i "I Get Around". Potom su 36 studenata "najmlađega" studija osječkog Sveučilišta – Kulturologija, smjer Medijska kultura - kraj "Šetača" i na pješačkom prijelazu napravili tzv. živu sliku, odjeveni u crvene i zelene majice. Njihov broj također je simboličan jer se ove godine navršava punih 36 godina od postavljanja skulpture "Šetač".

Nakon obraćanja autora projekta Tomislava levaka koji se zahvalio svim sponzorima i onima koji podržavaju ovu ideju i gradonačelnika Krešimira Bubala, nova semaforska svjetla u rad je pritiskom prsta pustio Stjepan Gračan, autor skulpture "Šetač".
(DobreVijesti.info/Osijek-Online.com)


Komentari (3)add comment

Osječanka kaze:

...
Osijek je prvi smilies/smiley.gif
 
27 Lipanj, 2010
Glasovi: +0

Marko kaze:

...
Da li imaju ovakvi semafori još u kojem hrvatskom gradu ili je Osijek prvi?
Marko
 
27 Lipanj, 2010
Glasovi: +0

Dajana kaze:

...
Odlična ideja, čestitke autoru!
 
27 Lipanj, 2010
Glasovi: +1

Napišite komentar

busy