Plastične boce možete također iskoristiti za izradu korisnih pomagala u domu i vrtu, za izradu dječjih igračaka i veselih mobila za vaš balkon. A evo i kako....

Zvečke
Napunite male plastične boce rižom, kukuruzom, grahom i sl. U svaku bocu stavite različiti sadržaj, a djeca će s veseljem istraživati nove zvukove koje sami mogu proizvesti.
Važno: čep zalijepite uz pomoć pištolja s vrućim ljepilom, te dodatno osigurajte izolir bandom kako bi spriječili djecu da otvore zvečku. Za svaki slučaj, nikad ih ne ostavljajte same s ovom igračkom.

Leptiri od plastičnih boca
Na plastičnoj boci flomasterom za grafo foliju iscrtajte oblik leptira i izrežite (poslužite se našim gotovim šablonama koje lako možete precrtati na bocu). Obojite mu krila tušem u boji ili bojom za staklo i ostavite da se osuši. Savijte po sredini, probušite rupu i objesite na strop dječje sobe.
Ove leptire i druge životinjice (pčele, bubamare i sl) možete zalijepiti na drvene štapiće i upiknuti u teglu s cvijećem kako bi ih dodatno ukrasili.

Igra vjetra
Izrežite dno i vrh 2-litrene boce. Na vrhu probušite 4 rupe kroz koje provucite najlon ili jaču vrpcu. Spojite vrpce na sredini i zavežite tako da napravite čvor s rupom. Ukrasite bocu po želji bojama, ukrasnim papirom i sl. Na dnu probušite rupe svakih 2 cm i kroz njih provucite i zavežite vrpce različitih dužina i boja. Objesite na balkon i promatrajte igru vjetra.

More u boci
Litrenu plastičnu bocu napunite s pola litre vode i nekoliko kapi plave i zelene prehrambene boje. Dodajte 3 dcl biljnog ulja i šljokice po želji. Dobro zatvorite čep (dodatno zalijepite s izolir bandom) i lagano mičite bocu kako bi napravili valove.

Za male istraživače - podmornica u kadi
Potrebno: plastična boca, plastelin, plastična cijev, novčići, izolir band, voda

Probušite 2 rupice na jednoj strani boce i na istoj strani izolir bandom zalijepite 4 novčića (pomažu podmornici da zaroni). Ugurajte cijev u bocu i zapečatite otvor boce plastelinom. Stavite podmornicu u kadu punu vode. Kada vidite da je voda ušla u bocu, počnite puhati u cijev dok voda, prolazeći kroz rupice, ne izađe van. Kada se napuni zrakom, podmornica ispliva na površinu.

Plastične boce kao korisna pomagala u domu i vrtu:

  • lijevak - odrežite dno boce, preokrenite bocu grlom prema dolje i koristite kao lijevak
  • inkubator za vaše sadnice - prerežite bocu po sredini, napunite zemljom, dodajte sjeme i zalijte. Ponovo spojite bocu (zalijepite izolir bandom) i sa zatvorenim čepom ostavite na toplom mjestu dok sadnice ne niknu. Kad sadnice niknu i dovoljno narastu, presadite ih u teglu ili vrt
  • automatsko zalijevanje cvijeća - odstranite čep i odrežite dno boce. Grlo boce utisnite u zemlju i napunite vodom

(DobreVijesti.info/DomZa5.hr)


Komentari (1)add comment

reday kaze:

...
odlično! Hvala puno! smilies/kiss.gif
 
25 Travanj, 2012
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy